zondag 29 april 2012

Week 9 (het begint te korten...)

Hoi !!

25/04:
Vandaag les Engels gegeven, maar in de plaats Phonics gedaan. Dat hebben de kinderen veel meer nodig ! Want ja, wat ga je Engelse teksten lezen als je nog niet eens 3 letters kan plakken tot een woord… Het ging best goed ! Tijdens de lessen dat we niet moesten lesgeven hebben we begeleidt en zitten knippen en plakken aan allerlei didactisch materiaal dat de school van de workshop van Future in Our hands gekocht heeft. Alles op kartonnetjes geplakt zodat het (hopelijk!) lang kan meegaan. ’s Avonds lessen voorbereid voor de volgende dag en ook wat taken voor school gemaakt, want het begint hier stilaan écht te korten !

26/04:
Opnieuw Engels gegeven en deze keer echt Engels. We proberen dan zoveel mogelijk nieuwe woordenschat aan te brengen die ze begrijpen en die binnen hun leefwereld is. Nu gaat het al 2 weken over de ‘householditems’. Naast de les in yellow class, gaven we ook onze 2e computerles aan het 6e leerjaar. Echt super leuk om te doen ! De kinderen leren zo snel bij en kunnen nu reeds de volgende zaken:
  • Pc opstarten en uitzetten
  • Aanmelden en afmelden
  • Een map aanmaken
  • Een nieuw bestand openen en opslaan
  • Een bestand terugvinden in een map
  • Werken in Open office: tekst typen en opmaken (lettertype, lettergrootte, letterkleur, alineëring, regelafstand, …
Om de les te eindigen deden we een klein ‘testje’. We maakten op elke computer een kort tekstje met een opmaak. Zij moesten dit nadien volledig hetzelfde namaken. Ze waren echt gemotiveerd om dit te doen. Voor we hier vertrekken zullen ze genoeg kennis hebben om de nieuwsletter van The Swallow te typen en die op te maken.

Donderdag is het ook altijd Teachers meeting. Deze keer stond er niet echt iets op het programma dus was het vroeg gedaan. Aangezien Jana en ik een tijdsdruk beginnen te voelen, profiteren we van elke moment om voor souvenirs te zorgen, … Daarom trokken we na school nog naar Serrekunda met Aminata om allerlei typisch Gambiaanse spulletjes te kopen. Zo kunnen we in België in een Gambiakoffer maken en deze gebruiken in de klas als we willen. ’t Is ook gewoon leuk voor onszelf J
We kochten: een veger, een grote schotel om op te eten, chewingstick, een fan (om mee te waaien), een cup, een kannetje om je mee te wassen voor het bidden. Een grote buit maar lang nog niet alles van wat we zoeken !

27/04:
Laatste dag van de week: we gaven Phonics en Verbal. Verbal is echt niet zo’n nuttig vak. De kinderen moeten er zinnetjes overschrijven die gaan over de volgorde van het bord. Maar ja, als ze niet kunnen lezen, kunnen ze ook die zinnetjes niet lezen. Bijgevolg moesten we alles verschillende keren herhalen…
Bij Phonics werkten we nog eens met de acitivity table. Het ging beter als de eerste keer en ik was zo blij dat ik op het einde al het materiaal weer mooi én volledig op de tafel zag liggen ! A big clap voor de yellow class !! Alleen voor het werken met de activity table is er nog veel werk. De kinderen moeten meer zelfstandigheid ontwikkelen om hiermee aan de slag te kunnen.
Om de week af te sluiten is het op vrijdag altijd Mikado waarin de kinderen een award kunnen verdienen en een challenge moeten aangaan met de hele school.
Na school gingen Jana en ik met Kumba, Ansu, Aisha en Ibrima naar de zee (kinderen van Aminata, dochter van kokkin Maryama en neefje van Maryama). Het was super om de kinderen bezig te zien ! Zoiets zijn ze niet gewoon om elke dag te doen. Terug thuis hebben Jana en ik de handen uit de mouwen gestoken en onze was gedaan op het dak en daarna ook nog onze kamer gedweild.
’s Avonds zijn we gaan eten in Senegambia: allebei aten we een heerlijk gefrituurde camembert met bacon. Jammieee !!
Terwijl we aan het eten waren, passeerde de president of een andere hoge meneer. De colonne wordt voorafgegaan door heel wat politie auto’s, legerwagens en dikke jeeps. Iedereen moet maar maken dat hij op tijd van de baan is, want ze komen aan heel hoge snelheid af. Ik vroeg me dan ook af of hier niet meer ongevallen gebeuren. En ja hoor, toen we naar huis keerden met de taxi zagen we 2 taxi’s per total langs de kant staan. Volledig ingedeukt ! En ik dacht dat net nog…

28/04:
Vandaag de 4e keer Phonics training gehad. Het ging wat in dezelfde lijn als de andere keren, maar nu over de digrafs (consonnants). Bijvoorbeeld ‘th’, ‘ng’, … Ook voor elke sound is daar een action en een woord aan gebonden.
Ik voelde mij vandaag niet helemaal goed. Ben nogal verbrand door het namiddagje zee gisteren. Had al de hele dag koud en hoofdpijn. ’s Avonds kroop ik even in mijn bed om op te warmen want stond helemaal te trillen. Bleek dat ik 39,5° koorts had. Omdat ik ook met een gezwollen klier in mijn hals zit, gingen we voor de zekerheid maar naar het ziekenhuis. Dat hebben we dan ook eens meegemaakt. Het was een vrij proper ziekenhuis (Africmed) met vriendelijke mensen. Vergeleken met de spoed in België, moesten we helemaal niet zo lang wachten. Eerst werd ik gewogen (blijkt dat ik nog niks bijgekomen of afgevallen ben ! J ) en bloeddruk gemeten. Ze deden een vingerprik om te zien of het malaria was of niet en jah, moest ook een staaltje urine geven. Nadat het labo dat onderzocht had, ging ik bij de dokter en blijkt dat het een blaasontsteking is. Best raar, want daar heb ik helemaal geen last van ! Enfin, geen idee wat het nu werkelijk is, maar eens thuis was de koorts al goed gezakt. Na een paar dagen antibiotica zal het beter moeten zijn.

29/04:
Heb goed geslapen vannacht en de koorts is helemaal weg ! Ik voel me beter, alleen wat flauwkes maar dat gaat wel over. Onze zondag begon al met werken: er moet ergens een woestijnstorm zijn, want heel de Kadjendo ligt onder het stof ! En niet een klein beetje ! En hoe dom van mij… mijn was hing nog op op het dak, dus dat mocht ik allemaal afkloppen van onder het stof ! Zucht ! Een vermoeiende ochtend.
Voor de rest zoals gewoonlijk op zondag: lessen voor morgen voorbereiden en enkele taken voor de HUB maken. Normaal gaan we ook naar het zwembad vandaag, maar de lucht ziet er één stofwolk uit. Het is dan ook drukkend warm vandaag! Boodschappen zullen we wel doen voor de komende week en misschien even naar Bakau om nog souvenirs, want… over exact 4 weken zijn we vandaag thuis! Het gaat zo snel voorbij !

Groetjes,

Evelien

woensdag 25 april 2012

Phonics training en Back to school !

Hallo !

Even nieuws van een week (19 – 24 april):

19/04:
Eerste dag van de Phonics training. Het is best interessant ! Het ging over de sound en de actions in het Engels. Voor elke sound leren we de kinderen een action aan om hen de sound te doen herinneren. Dat is puur een hulpmiddel. Het is de organisatie Future in our hands die de workshops geven (Gambiaans-Zweedse organisatie).

20/04:
2e dag van de Phonics training. Heel interessant vandaag: het ging over het blenden (plakken van letters tot een woord). Het blenden geeft bij ons in de yellow het meeste problemen dus de oortjes waren open ! Ik haalde enkele goede tips op uit de sessie: werk met een vogel die over de letters vliegt. Je blijft de letter zeggen terwijl de vogel erover vliegt en zonder te stoppen ga je over in de volgende letter. Hiervoor moet je wel beginnen met woorden die lange klanken hebben in het begin, zoals ‘man’ (mmmmmmmmaaaaaaaaannnnnn).
In de namiddag zijn we begonnen met heel wat didactisch materiaal te maken van deze organisatie: kaartjes knippen, plakken op karton en uitsnijden, … Sjieke dinges !
’s Avonds de laatste avond met Pat en Kristien. Zij vertrekken morgen ook naar huis, dus dan zitten we hier alleen met Aminata en haar kindjes en de bewaker.

21/04:
Laatste Phonics les van de week (er komen nog een 3tal zaterdagen). Deze was wat minder interessant, maar ik denk dat de leerkrachten er heel veel kunnen uithalen. (wij ook ! ).
In de namiddag verder het didactisch materiaal afgewerkt.
Nadien nog wat verder gewerkt aan een boekje met wat brieven in van studenten voor Pat en Kristien. Om 19u zijn nu ook zij vertrokken richting België (lees regenland). Bij deze nog eens een dikke merci Pat en Kristien voor al jullie goede zorgen hier ! Nu hebben we Aminata en haar kinderen nog. Aminata is nu ons ‘mother’ geworden J

22/04:
Vroeg opgestaan en meteen voor school beginnen werken want morgen beginnen de lessen eindelijk weer. We hebben allerlei dingen uitgewerkt:
  • Groepensysteem op niveau met in elke groep een groepsleider die belangrijke taken krijgt.
  • Activity table: dat is letterlijk een tafel met activiteiten op. We maakten er vandaag enkel voor de ‘fast learners’ omdat zij hiermee sneller aan de slag kunnen gaan. Wanneer wij op het niveau van de zwakkeren lesgeven, kunnen de sterke leerlingen (= die dat al kunnen lezen) zelfstandig activiteiten doen vanop de tafel. Veel handiger voor ons omdat we ons dan echt kunnen richten op het niveau van de zwakkeren (= kunnen nog geen letters plakken). We maakten al een 7 tal opdrachten.

Nadien zijn we ons paspoort gaan verlengen tot het einde. Ze rekenen hier per maand, dus nu kunnen we eigenlijk tot 21 juni blijven als we willen J Haha ! Van daaruit zijn we doorgestapt naar het Kombo beach hotel om een plonske te doen in ’t zwembad. Dat hadden we wel verdiend na de drukke dagen phonics training en werk voor school ! Daarna nog boodschappen gaan doen, want nu zullen we altijd zelf koken (tenzij we Aminata vragen). We maakten al een ‘weekmenu’ op en die ziet er als volgt uit:
  • MA: Wraps
  • DI: kip curry met pasta
  • WO: Aminata (DOMODA : dat is rijst met kip in een heerlijke pindasaus).
  • DO: koude schotel
  • VR: puree met prei en vis

’s Middags op school is het altijd Afrikaanse schotel, dus dan maken we ’s avonds iets Westers klaar.

23/04:
Eerste schooldag in een nieuw gerenoveerde school en met kinderen vol energie ! Het was een moeilijke dag met het groepssysteem. De les English verliep vrij goed. We hadden 4 spelletjes voorzien die we konden doorschuiven van groep naar groep. (wat hoekenwerk eigenlijk). De kinderen zijn hier echt niet gewoon om iets al spelend te leren. Schrijven schrijven schrijven in hun schriftje, dat is wat ze het ‘liefst’ doen, want na de spelletjes kwam de vraag: ‘Teacher, can I write ?’. Ik kon mijn oren niet geloven !! Zoveel werk steken in het leuk maken van een les en dan zo’n vraag krijgen… ZUCHT ! Tijdens Phonics testten we alle kinderen nog eens op wat er over gebleven is van Phonics na de lange vakantie. Het viel al bij al wel goed mee ! Gelukkig ! Ik was zo blij als Ebrima (een jongen die enkel de letters kan en voor de vakantie net enkele letters kon blenden samen met mij) vertelde dat hij tijdens de vakantie geoefend had met zijn zus. Ik hoorde het meteen. De Phonics zaten nog niet in zijn achterhoofd !
Vandaag nog geen activity table gedaan uiteindelijk. Het groepsysteem en de nieuwe klas was al genoeg NIEUW voor 1 dag. Morgen dan maar…
’s Avonds nog veel zitten voorbereiden en nog meer activiteiten gemaakt voor activity table.
Maar, na dat werken hebben Jana en ik nu ook ons vast momentje ontspanning: na het eten kijken we enkele afleveringen van Friends EN… Het eiland !! Heerlijk !

24/04:
Tweede schooldag én tijd voor de activity table ! Tijdens Phonics startten we ermee: we hebben de sterken aan het werk gezet en nadien de ‘birdmethod’ gebruikt om de anderen ook te leren blenden. Op zich ging dat wel, maar met 5 zwakken in 1 groep is teveel om elk de individuele aandacht te geven die ze nodig hebben. We waren ook nog geen 10min bezig met de les of er was al iemand op ons materiaal gaan zitten. (tijdens het spelen). Het is echt geen makkelijke klas, maar we proberen alles uit de kast te halen !
’s Avonds ook voor de zwakkeren activiteiten beginnen maken voor activity table zodat ze, als ze sneller klaar zijn met een opdracht, hier altijd kunnen op terug vallen.


Zo, dat was een hele boterham ! Het worden wellicht nog 4 drukke drukke weken, maar we gaan ervoor !

Groetjes,

Evelien

woensdag 18 april 2012

Paasvakantie en de eerste week erna

Hallo !

Al even geleden dat ik nog iets op de blog gezet heb. Dat wil zeggen: veel nieuws!

Van 9 april tem 15 april

In The Swallow  zijn er nogal renovatiewerken bezig: betegeling, schoolborden, schilderen, een nieuw pad voor een meisje met een rolstoel, … Zal sjiek worden !
Deze week was het ook Mbooloo: dat is een soort kamp waar de kinderen (niet enkel die van The Swallow, maar ook straatkinderen enz) werken rond discriminatie en dit via verschillende kanalen: art – investigation – drama en dance. Aangezien mijn ouders en Kris hier toen nog waren, deed ik dat kamp niet mee, maar ik ging wel geregeld kijken.

Even onze planning van de week:
  • Ma 9/04: zuidtoer gedaan: Kartung – Gunjur – Sanyang en Tanji. In Kartung stonden we aan de rivier die Gambia van Senegal scheidt. In Gunjur ben ik Samsiddy gaan bezoeken, onze dagbewaker van de Kadjendo. Hij is nu verhuisd naar Gunjur om er een beetje landbouw te doen. Hij heeft een prachtig huisje en kan nu zelfstandig dingen doen én tegelijkertijd ook bewaken. Pat en Kristien hebben op diezelfde grond ook een huis laten bouwen en zullen er volgend jaar geregeld naartoe trekken.
  • Di 10/04: naar The Swallow geweest met kris.
  • Wo 11/04 tem do 12/04: tweedaagse naar Bintang Bolong, dat is een verblijf aan (of zeg maar in) de mangroves, gelegen aan een plaatselijk dorpje. We hebben er gerelaxed aan het water, slecht geslapen door de beesten (vleermuizen, kakkerlakken, veel vogels, krabben, …), het dorpje bezocht en dan weer teruggekeerd.
    Donderdagavond waren we uitgenodigd bij Suwaibatu, de coördinatrice van The Swallow om lekkere domodo te eten ! Ze had ook een super lekker dessertje dat ik in België eens zal proberen te maken !
    J
  • Vr 13/04: in de voormiddag was het slotshow van Mbooloo waarbij alle groepen hun projectje voorstelden én overhandiging van de 5 laptops die The Swallow kreeg van Kind&Gezin (via mijn mama). Ze zijn er erg blij mee en Jana en ik houden ons verder bezig met de praktische kant ervan: computerles geven natuurlijk ! In de namiddag verder wat gerust aan ’t zwembad en ik daarna nog een wasje gedaan met (jaja) warm water !
  • Za 14/04: mijn ouders en Kris zijn vertrokken… Back to Belgium. Het waren 2 super toffee weken ! Ben wel blij om terug in de Kadjendo te zitten en vooral om geen groene taxi’s meer te moeten nemen ! Die waren zo opdringerig… Je hebt hier groene en gele taxi’s: de gele mogen geen toeristen meenemen van de zee, maar er wel afzetten. De groene zijn veel duurdere en vaak ook niet zo beleefd.
    De rest van de zaterdag heb ik mijn valies uitgeladen en wat op’t gemak gezeten. Jana en ik mogen nu wanneer we maar willen, in het hotel waar we verbleven gaan zwemmen ! Woehoew !
  • Zo 15/04: gewerkt voor The Swallow, nl de handleiding voor de computerklas op punt gezet. Ze is nu zo goed als klaar om af te drukken !

Zo dat was de 2e week van de paasvakantie !

Van 16 april tem 18 april

De paasvakantie is gedaan, maar nog niet voor de kinderen van The Swallow. Doordat de renovatiewerken nog niet gedaan zijn, kan er nog geen les gegeven worden deze week. Bovendien is het donderdag, vrijdag en zaterdag Phonics workshop voor de leerkrachten (en ook voor ons) waardoor ze geen zin hadden om bijvoorbeeld nog enkel de woensdag les te geven (dan zijn de werken gedaan). Wij zitten echter niet stil en zijn volop bezig aan onze taken voor de Hogeschool en ook wat verder voorbereiden voor na de vakantie. We zullen waarschijnlijk aan wat nieuwe dingen werken, maar dat vertel ik later als het vaststaat. Hier staat het vaak pas last minute vast…
Maandag en dinsdag zijn we gaan meehelpen in de school met schilderen, vegen, dweilen, banken binnen zetten, … Hierdoor is het nu, woensdag, helemaal klaar en kon er een groot feest gegeven worden in de school voor alle ouders, kinderen, leerkrachten, …
Op maandag zijn Jana en ik ook even naar de bijeenkomst geweest voor alle leerkrachten bij de Gambiaanse vakbond: The Gambia Teachers’ Union cooperative Credit Union. Van The Swallow was er echter niemand te bespeuren.

De komende 3 dagen zullen we mee de workshop volgen van een methode van Phonics. Ben best benieuwd want dat is het belangrijkste vak op school waar ook wij hard rond werken. De komende 3 zaterdagen zullen het ook nog workshop zijn normaal gezien. Er staan ons dus drukke weken te wachten! En als we de kalender bekijken, blijft er na die 3 zaterdagen nog maar 1 zaterdag over en dan is het al zaterdag 26 mei, de dag waarop we naar huis vertrekken…
We hebben bovendien nog een hele waslijst souvenirs te kopen !

Tot de volgende !

Groetjes,

Evelien

PS: Gelukkige verjaardag Papa !! Xxx

zaterdag 7 april 2012

Uitstapjes maken

Hey hey !!

Mijn mama, papa en Kris zijn hier ondertussen ook al een weekje en ze schijnen hun goed aan te passen aan het Gambiaanse leventje: taxi, bushtaxi van hier naar daar, het is geen probleem meer voor hen ! Ze genieten er ook echt van om tussen de lokale bevolking te reizen en niet gewoon met 1 vaste taxichauffeur. Dat geeft veel meer het echte Gambia weer. Even een kort overzichtje van voorbije week:

  • Ma 2/04: Brikama kraftmarket
  • Di 3/04: Bezoekje aan het Monkey park in Senegambia. Wel eens leuk om tussen de aapjes te lopen! Daarna heb ik mijn bezoekers laten kennismaken met de heerlijke fruitjuices die ze op strand verkopen. Mmmm, ze waren meteen verkocht ! ’s Avonds zijn we met z’n allen (ook Jana’s ouders) bij Teacher Maryama gaan eten in haar compound. Heerlijk eten ! Het kan zijn dat Jana en ik in mei daar een weekje gaan logeren.
  • Wo: 4/04: We dachten even een rustdagje in te plannen maar door gebrek aan zon en een overvloed aan wolken trokken we toch nog naar Bakau. We gingen er een kijkje nemen als de vissersboten toekwamen en deden het marktje met beeldjes, mooie stofjes, oorbellen, … We werden er ook in een schooltje binnengeroepen en mochten in de klas even gaan kijken. Daar zongen ze Broeder Jacob en ‘Altijd is Kortjakje ziek’ voor ons.
  • Do 5/04: ’s Morgens met Aminata mee naar de markt in Serrekunda geweest. De vis- en vleesmarkt was voor hen even slikken, voor mij een déjà vû gevoel. En ik die zei NOOIT meer naar die markt te gaan ! Ach, je moet het eens gezien hebben en de sfeer meegemaakt hebben. Het is een raar gevoel om als enige blanken er rond te lopen. Gelukkig was er onze gids Aminata ! Van daaruit zijn we met de bushtaxi doorgegaan naar Lamin Lodge, een stuk mangroves. Na nog 3km stappen met elk 2 kindjes aan de hand (ook papa had 2 Gambiaanse vriendjes aan de hand!), kwamen we eindelijk toe ! Heel mooie locatie ! Ik wou er iets kleins eten, maar dat hadden de aapjes rondom ons ook al snel gezien ! Amai, ik moest echt opletten want ze kwamen zelfs al op tafel zitten om hun tanden te laten zien ! Heb het dan maar snel doorgeslikt J
  • Vr 6/04: Vroeg opgestaan om naar St James Island te gaan. Voor mij ook de 2e keer, maar even leuk als de 1e keer. Mama, papa en Kris vonden het ook super. Alleen de Ferry viel tegen in de heenweg: 2u lang erop gezeten ipv 30min normaal. Afrikaanse tijd zeker… ?
  • Za 7/04: Rustdag ! Alhoewel… Ik deed mijne was in het bad van ’t hotel met WARM water ! Woehoew, eindelijk properdere was. Dan taxi genomen tot Kadjendo en hier op het dak opgehangen. Stond nat in ’t zweet ! Hier wou ik dan op internet gaan, maar ik zag dat ik mijn gsm vergeten was in het hotel. Ipv weer een taxi te betalen, heb ik even de fiets van Habib genomen en erom gegaan ! Fietsen in Gambia, niet eenvoudig J
  • Zo 8/04: de mangroves van Kembudjeh. Deed ik ook al eens, maar is echt prachtig om te zien! ’s Middags zullen we bij Uncle Lamin Afrikaanse schotel kunnen eten. Alles is prima geregeld !

Zo, dat is het weekverloop wat. Volgende week zal ik ook geregeld naar het schooltje gaan om het kamp te bezoeken over discriminatie.

Tot de volgende !

Zonnige groetjes,

Evelien aka Hadi
Dina aka Fatoumata
Pascal aka Moussa
Kris aka Bouba
(iedereen kreeg een Gambiaanse naam!)

maandag 2 april 2012

Mama, papa en Kris zijn hier !

Salaam Malekum!

Meer nieuws vanuit Gambia:

29/03/2012
Vandaag de handen uit de mouwen gestoken en de Store van The Swallow eens grondig onder handen genomen. Hier wordt al het materiaal gestockeerd, alleen is de structuur er zoek. Overal kleurpotloden is niet echt handig… We hebben gewoon alles, maar echt ALLES buiten gezet, de borstel (dat is hier gewoon enkele takjes met een touwtje rond) genomen en al het stof beginnen wegvegen. We vonden niet enkel stof, maar ook een levende gekko en een mega sprinkhaan ! Nadien buiten alles gegroepeerd: sport en spel, knutselen, doosjes, … Het resultaat mag er best zijn !!

30/03/2012
In de voormiddag een hele hoop pannenkoeken gemaakt voor de leerkrachten van The Swallow. We nodigden ze uit in de Kadjendo voor een gezellige namiddag met Belgische pannenkoeken aangezien Bieke en Greet  morgen vertrekken en de kleutermeisjes donderdag. Het was heel gezellig ! Mohammed, Lamin, Jojo, Fatou, Pap, Maryama, Buya en Assi waren hier. Super om hen Belgische pannenkoeken te zien eten met veeeeel choco of suiker. Nadien werd Maryama wat moe en jah, wat doe je dan ? Inderdaad, een matje nemen en buiten op de grond even een dutje doen. Assi bleef nog tot ’s avonds en daarmee hadden we een heel open gesprek over haar cultuur en hun overtuigingen. Assi heeft zoals vele vrouwen hier een man die ook nog een 2e vrouw heeft. Ze wist ons eerlijk te vertellen dat ze dit niet erg vindt omdat dit bij haar cultuur zo hoort, maar even later hoorden we toch iets in de zin als “Een man delen is toch niet zo leuk”. Ze verblijven samen in een compound en hebben elk hun eigen kamer. De man slaapt dan 2 nachten bij haar en 2 nachten bij de andere vrouw. Assi is zwanger en verblijft gedurende de zwangerschap bij haar vader. Zij kunnen voor haar zorgen. Wanneer het kindje zal geboren worden, zal de man de naam kiezen van het kind. Dat is hier zo de gewoonte. Het was heel interessant om eens echt alles te kunnen vragen wat in ons hoofd bleef hangen. Ook zij weet nu meer over onze Westerse cultuur.

31/03/2012
Lekker lang proberen uitslapen vanmorgen. Als we beneden kwamen, zagen we een heerlijke brunch voor ons klaarstaan met koffiekoeken, kaas, eitjes, … Pat en Kristien hebben hun best gedaan voor onze laatste ochtend allemaal samen ! Dank je wel hiervoor ! Vandaag was een bewogen dag: Bieke en Greet vertrokken en mijn ouders en Kris kwamen toe. Van het ene uiterste (afscheid nemen) in het andere (verwelkomen). Het was een super leuk weerzien ! Wel heel raar om hen hier te zien rondlopen.

1/04/2012
Vanmorgen naar de Kadjendo gestapt met mama, papa en kris. Ze waren best onder de indruk van ons verblijf ! Nadien toch al even de school laten zien ook. Echt vreemd dat ze hier zijn, maar ben echt blij dat ik hen kan tonen met wat ik hier bezig ben !
In de namiddag nog even aan het zwembad gezeten en ’s avonds mijn foto’s tot nu toe laten zien.

2/04/2012
In de voormiddag nog eens naar het schooltje geweest en ook mijn ouders en kris laten kennismaken met Aminata. Suwaibatu, Jojo en Fatou waren blij om mijn Tchoukechouke te zien (Zo heten ze hier een vriendje) en ook mijn ouders. De Orange class was op school en zong voor hen enkele liedjes.
Nadien trokken wij verder naar Brikama en liet ik hen kennismaken met de manier om een taxi of bushtaxi te nemen. Op de craftmarket van Brikama hebben we heel wat leuke souvenirs gekocht ! Je kan er blijven rondkijken op zoek voor het mooiste beeldje ! Eén man zal me bijblijven: ik kocht een beeldje bij hem voor 260 dalasis (= Belgische Frank). Nog geen 3min later kwam ik bij hem terug omdat ik nog zo’n beeldje wilde kopen. Hij was zo blij dat hij het mij spontaan aan 250 dalasis verkocht. En omdat het zijn verjaardag was, gaf hij aan mij en mama elk nog 2 armbandjes gratis. Zijn dag was duidelijk goed ! En die van ons dus ook…
Moe maar voldaan keerden we terug naar het hotel voor een zwemmeke.
De komende dagen staan er nog veel uitstappen op het programma. Waarschijnlijk gaan we ook het binnenland intrekken en daar eens overnachten, maar dat moet nog allemaal ingepland worden !

Ziezo, tot de volgende !

Groetjes,

Evelien