dinsdag 29 mei 2012

Foto's

Aangezien het vanuit Gambia heel moeilijk was om foto's te uploaden... Enkele fotootjes !


Eten:



Werken met de Activity table:



Computerklas:




Computerklas:


Afwassen:

De kokkin, Maryama:




Schilderen met de kinderen:




De moestuin onderhouden:




Activity table:

De computerklas (inclusief de gigantische kast):


Het geweldige leerkrachten team van The Swallow:

De yellow class (1e leerjaar):

zondag 27 mei 2012

Terug in België...

Ja ja, het is van dat... Ik ben terug in België. Vanmorgen om 6u zijn we geland op Zaventem. Het was super om iedereen terug te zien !!
Over de laatste dagen valt eigenlijk niet zoveel te zeggen, buiten deze woorden:
  • tranen
  • nog meer tranen
  • zakdoekjes
  • afscheid
  • aftellen
  • valiezen pakken
  • valiezen wegen
  • valiezen nog eens wegen
  • valiezen voor de 10e keer wegen
  • tóch nog teveel kilo's hebben, maar eens vriendelijk lachen hielp ons erdoor
  • nog meer afscheid nemen
  • vertrekken
  • aankomen
  • iedereen omhelzen
  • raar opkijken van het Belgisch verkeer
  • heeeeeerlijke koffiekoeken eten !!
  • valiezen legen
  • nog meer valiezen legen
  • souvenirs uitdelen
  • doodmoe, blij maar met groot gemis gaan slapen
Zo, het Gambiaans avontuur zit erop. Ik probeer nog wat foto's erop te zetten de komende dagen.

Bye bye !

Evelien

donderdag 24 mei 2012

Geld van de muffins en laatste week

Hallo,

MUFFINVERKOOP


Er staat ook vast wat we met het geld zullen doen van de muffinverkoop !!
Het ziet er zo uit:
·              Stoelen voor de meeting room van de leerkrachten (die zijn er reeds)
·              Phonics Training: 5 workshops en heel wat didactisch materiaal voor Phonics (dit is achter de rug.) Het was een zeer interessante training.
·              Nieuwe keuken, berging en dak: deze keuken is helemaal open, vervallen en ook qua hygiëne is het niet al te best (zal er komen als we weg zijn, foto’s volgen !). Het zal helemaal vernieuwd worden met nieuw dag, nieuwe werktafel met kastjes onder om het eten op te bergen (weg van de beesten), …
·              Nieuwe eetplaatsen voor de kinderen: er zullen nieuwe tafeltjes komen voor de kinderen om aan te eten. Nu zijn ze niet goed af te wassen waardoor het ook qua hygiëne niet al te best is. (zal er komen als we weg zijn, foto’s volgen ! )
·              7 voetballen: voor iedere klas een goede voetbal. Voetbal is hier hét belangrijkste dat de kinderen doen tijdens de speeltijd. Vaak zijn er dus ook voetballen te weinig. (zijn er reeds en worden op ons afscheid per klas uitgedeeld)
·              Adapter voor computerclass: om alle computers tegelijk te kunnen opladen. (is er reeds)
·              Antibiotic cream: in de first aid room is hieraan een tekort. Zeker nu het regenseizoen begint zijn er veel wonden die ontsteken en die er echt niet mooi uitzien !

Zo, het geld is op, de school is super blij en dankt alle mensen die onze muffins gekocht hebben !!
JEREJEF !! (= Dank je wel in het Wolofs).
De foto’s volgen van zodra ik thuis ben.


21/05/2012
De laatste week is begonnen. Soms besef ik het nog niet, gelukkig maar denk ik dan !
Vandaag leuke foto’s genomen van alle kinderen, inclusief klasfoto’s. Ook nog eens computerclass gehad met Jojo en Suwaibatou. Dit is nu ook afgerond.

22/05/2012
Heb echt het gevoel dat het aftellen is nu… De kinderen van de yellow class maakten allemaal leuke tekeningen. Vandaag schreven ook alle kinderen van het 1e in mijn dagboekje. Leuke souvenirs !
Samen met Jojo gingen we 7 voetballen kopen voor school. Dit komt o.a. van het muffinsgeld. We geven deze donderdag op onze laatste dag school.
Na school met Buya en Aminata naar een heel primitief kleuterschooltje geweest in het dorp van Buya (vlak voor Brikama). Zij heeft dit helemaal opgestart en zorgt ook voor de inkomsten. Super mooi dat zij van haar loon van The Swallow maandelijks een deeltje afstaat aan de school. Wij gaven er heel wat kleurpotloden, want dat hadden ze er gewoon zelfs niet.

23/05/2012
Leuke dag vandaag ! Vanalles afgewerkt en ook laatste keer computerclass gehad met het 6e leerjaar. We verstuurden de nieuwsbrief naar België ! Hadden ook voor de kinderen kleine kadootjes voorzien. Zo blij dat ze waren ! Pff nu komt het echt dichtbij…
’s Avonds aten we nog eens heerlijke Domoda van Aminata !

24/05/2012
Vandaag is het zover… De laatste dag op school L We kwamen nog maar de schoolpoort binnen of de tranen sprongen mij in de ogen na het zien van een slinger “Goodbye Evelien and Jana”. We maken nog even de allerlaatste dingen af. Na lunch is het dan het afscheid in het theater voor ons. Ik ben benieuwd en hou zonnebril en zakdoeken in de aanslag. We hebben ook voor elke leerkracht een pennenzak laten maken door de kleermaker, gevuld met potloden, rode pen, balpennen, gom, slijper, … Ook voor de kindjes van de yellow class hebben we een klein zakje met wat kleurtjes, potlood, gom, … Onze spullen die we niet meenemen naar huis deelden we ook wat uit vandaag.

Zo, dit zal de laatste keer geweest zijn dat ik schrijf vanuit Gambia. Nu nog wat genieten van de laatste momenten met de kinderen.

Groetjes,

Evelien

zondag 20 mei 2012

De voorlaatste week ...

Hallo,

14/05:
We zijn begonnen aan onze voorlaatste week lesgeven. Het begint nogal door te dringen dat het hier bijna gedaan is…
Op zich was het een vrij gewone dag: les English en Phonics. De activity table voor wiskunde begint ook meer en meer vorm te krijgen.
’s Middags heerlijke chakri gegeten (couscous met yoghurt).
Vandaag haalde ik heel veel voldoening uit study class: Ebrima die ik al van bij het begin van de stage nauw opvolg op vlak van lezen, maakte echt vorderingen ! In het begin kon hij nog geen 2 letters aan elkaar plakken en nu kan hij het wel ! Op die manier kan hij er ook 3 aan elkaar plakken !! We hebben een lange weg afgelegd, maar ik ben fier op hem !

15/05:
Computerles gegeven vandaag: de kinderen kunnen nu de nieuwsbrief maken en voor de foto’s zorgen. Super ! Het enige wat ze nu nog moeten kunnen is een e-mail verzenden.
Vrijdag gaan we met onze computerklas naar zee !

16/05:
Weer een verrassing vandaag: Muhammed moest naar zijn familie door een sterftegeval dus mochten we de klas overnemen (2e leerjaar). Was een vermoeiende dag !
Vannacht zijn ook de 2 Hollandse meisjes toegekomen van Office Managment. Zij zullen Jojo, Hadi en Annette helpen met dit werk.
Vandaag toch wel verschoten: Mohammed van het 2e leerjaar had een gezwel aan zijn been. Volgens Annette en Suwaibatu komt dit door een ontsteking aan een of andere wonde. Hij had echt veel pijn, maar hij wou absoluut niet vroeger naar huis. Als ik hem vroeg waarom antwoordde hij: “My father will beat me.” Dan sta je toch even met je mond vol tanden …
Op het einde van de dag vernomen dat het morgen geen school is: OLH Hemelvaart.
’s Avonds was het nog eens ‘kookles’ met Aminata. En vandaag stond ‘Chicken Yassa’ op de menu (kip met ajuin). Heerlijk !

17/05:
Geen school vandaag ! In de voormiddag gewerkt voor school en ’s avonds naar een trouw geweest met Maryama (de kokkin). Amai wat een bedoening ! De man en vrouw zijn allebei van de etnische groep Jola. En die Jola’s kunnen nogal eens dansen !! Hier konden we dus niet aan ontsnappen… J
Vandaag was enkel het feest voor de vrouw. De man zat in zijn compound te vieren. Zoiets kun je je in België niet voorstellen. ’s Avonds zou de vrouw dan voor het eerst samen slapen met haar man waardoor er de volgende dag nog eens feest zal zijn !
En het moet gezegd worden: die bruid was echt niet mooi !! Zoveel make-up !

18/05:
Muhammed was nog steeds niet terug, dus moesten we zijn klas overnemen. Jana gaf tekenles aan de 3e graad dus stond ik er alleen voor. Ik moet zeggen dat het nog goed ging. Na wat Phonics gingen we naar buiten voor PE (= sport). De jongens spelen voetbal, de meisjes een soort van ‘tussen 2 vuren’. Kregen vandaag ook te horen dat het op 25 mei (= onze laatste schooldag…) GEEN school zal zijn omwille van African Liberation day… Dat komt zo slecht uit ! L Echt jammer !
In de namiddag zijn we met het 6e leerjaar naar zee geweest. Was een super toffe namiddag ! Voor herhaling vatbaar. Hm, nee op 1 week zal dat niet meer lukken…
’s Avonds met de Hollandse meisjes pizza gaan eten.

19/05:
Vannacht is het regenseizoen duidelijk begonnen: stortregen en onweer… Bah !
Een hele luie dag gehad. Waren allebei super moe en het weer was ook zo laf. We hebben voor iedereen hier een verrassing voorzien voor als we weggaan. Voor de leerkrachten lieten we een pennenzak maken die we vandaag gevuld hebben met balpennen, potlood, slijper, gom, zeepje, … Voor de kinderen van de yellow class lieten we ook een klein zakje maken waarin we ballonnen staken, een slijper, een potlood en tandpasta. Ook voor Aminata hebben we een leuk kado: we kochten een leuke mand om mee naar de markt te gaan en die zijn we nu aan het vullen met al het materiaal dat we niet meenemen naar België (zeep, scheermesjes, zonnecrème, …). Waarschijnlijk komt hier nog veel meer bij want niet alles zal in de valies geraken !
Bij deze is onze kamer ook al een pak leger !
In de namiddag nog maar eens naar Bakau gegaan om een kleine ‘bestelling’.

20/05:
Onze laatste zondag vandaag… (het woord “LAATSTE” zal nog wel meer gelezen worden op de blog vanaf nu). De voormiddag weer gevuld met schoolwerk. Nadien inkopen gaan doen in supermarkt voor de LAATSTE keer en de LAATSTE keer een wasje gedaan van de dingen die ik nog wil aandoen.

Zo, tot volgende week !

Groetjes,

Evelien

zondag 13 mei 2012

De laatste weken...

Hoi !

7/05:
Vandaag was het nog eens ‘test’ dag in de yellow class. Na 2 weken worden alle vakken ondervraagd met een schriftelijke test. Niet eenvoudig als je weet dat de kinderen amper kunnen lezen en geen werkblaadje hebben ervoor.
We hebben ook aan Suwaibatu en Jojo computerles gegeven. Zij zullen de computerklas opvolgen als wij terug in België zijn.
’s Avonds chickenburgers klaargemaakt met groentjes en puree, jammie ! J

8/05:
De dag begon met computerklas voor het 6e leerjaar. Omdat bij het begin van vorige les, Jana en Aminata zich in de gigantische kast ( lees kooi!) verstopt hadden, hadden de kinderen nu hetzelfde idee. Met als gevolg: ik kwam de klas binnen, deed de kast open en jah … J
Gisteren hadden teacher John en Buya bij Annette gaan klagen dat er echt enkele kinderen van yellow class niet luisteren. Daarom stonden er vandaag enkele ouders van die kinderen voor een waarschuwing. De regel is: als je 3 keer op het school geroepen wordt, wordt het kind van school gestuurd.
Vandaag kregen ook alle kinderen een pilletje tegen de wormen. Het is een veelvoorkomende ziekte dat je door slechte hygiëne in voedsel of toiletten kan krijgen. Ons werd ook een pilletje aangeboden, maar dat hoefde niet.

9/05:
Omdat de man van religie er niet was, moesten Jana en ik iets verzinnen om anderhalf uur les te geven. Uiteindelijk kwamen we op het idee verder te gaan met de Engelse les over ‘In my town’ en dan ook de ‘Yellow street’ te ontwerpen met de klas: eerst somden we allerlei dingen op die we in een dorp hier zien (police station, mosque, church, compound, forest, river, …) en daarna verdeelden we al die plaatsen over de kinderen. Elk kind moest dus een plaats tekenen en daarna schilderen. Deze kleefden we allemaal aan elkaar tot de ‘Yellow street’. Super tof om te doen ! Ook de kinderen vroegen wanneer ze nog eens gingen mogen schilderen, want dat zijn ze hier niet gewoon.
’s Avonds met Aminata chicken Domoda leren maken ! Het allerbeste Gambiaans gerecht ! Ik weet nu hoe het moet, dus de week dat ik terug ben zal er thuis Domoda op de menu staan !

10/05:
’s Morgens computerles gegeven aan Jojo en Suwaibatu en nadien ook computerles met het 6e leerjaar. Was super ! We zijn aan de eerste nieuwsbrief begonnen. De kinderen brainstormden eerst over wat ze over welk onderwerp konden schrijven en nadien gingen ze per 2 aan de slag aan een computer. Momenteel hebben ze het over Mboolookamp, the new Teacher Sulayman, World theatre day en de renovatiewerken op school. Er komen volgende week nog 2 onderwerpen bij, nl de computerklas met de 5 computers van Kind en Gezin en de Phonics training voor de leerkrachten. Volgende week zullen er ook foto’s worden uitgekozen zodat de nieuwsbrief hopelijk eind volgende week klaar is ! Spannend !
Tijdens de Teachers meeting ging het hoofdzakelijk over de yellow class die zo moeilijk stil te houden is. Het zijn dus niet enkel Jana en ik die dat vinden, maar ook de andere leerkrachten. En vooral, het is niet alleen bij ons.

11/05:
Vandaag test Verbal afgenomen bij de kinderen.
Jana en ik zijn volop bezig met het maken van activiteiten voor de activity table voor wiskunde. Ik ben het spel ‘Halli galli’ o.a. aan het maken.
Na school met Aminata Gambiaanse pannenkoeken gemaakt. Heerlijk ! Nog iets om in België te maken ! Daarna naar ’t zwembad gegaan om te relaxen.
’s Avonds naar Senegambia gegaan om iets te eten. Amai het was er druk ! En deze keer geen toeristen. Het toeristisch seizoen is voorbij dus wij zijn zowat de enige blanken die er rondlopen. Alle locals verzamelden in Senegambia voor de wedstrijd wrestling (worstelen) tussen de Senegalees Balajeh en nog ene. Er vertrokken overvolle busjes vanuit Senegambia. Zelfs het dak zat vol !!

12/05:
Laatste dag Phonics training vandaag. De 5e workshop zit erop. Moet zeggen dat het heel interessant was ! De leerkrachten halen er ook heel veel uit en dat is het belangrijkste ! Iedereen heeft nu een activity table in zijn klas en gebruikt nieuwe methodes om de sounds van English aan te leren. Super om te zien hoe iedereen zo wat vernieuwd !
Vandaag stond mijn hart even stil: onderweg naar huis lag er een hond onder een auto te slapen. Ik had die niet gezien en kwam blijkbaar te dicht in zijn territorium. Hij begon al snel te grommen en liet zijn tanden zien. Ik deed een stap achteruit, maar de hond sprong recht en stond vlak voor mij te blaffen en te grommen. Amai, schrik dat ik had !! Gelukkig kwam er een man om de hond weg te doen.
Vandaag al onze inkopen in de supermarkt gedaan.
’s Avonds met Aminata nog een Gambiaans gerecht gemaakt: Churagirteh. Jam jam !! Je kan het vergelijken met rijstpap van bij ons maar dan met gemalen peanuts en zure melk erboven. Jaja, ik weet wat maken thuis !

13/05:
’t Is zondag dus wasdag. Waarschijnlijk was dit de laatste keer… Of misschien volgend weekend enkel de dingen die ik nog nodig heb. Het is nu echt niet lang meer…
Na het wassen wat schoolwerk gedaan, naar Bakau om een ‘bestelling’ (lees NOG MEER SOUVENIRS) en tenslotte gaan zwemmen.


Groetjes,

Evelien

zondag 6 mei 2012

Week 10

Hello !

30/04
Wat een vermoeiende dag ! We gaven een hele dag les in het 2e leerjaar van Teacher Muhammed. Hij was naar zijn familie aan de andere kant van Gambia. Het was leuk, maar niet simpel ! De kinderen testen je echt uit… We lazen in deze klas ook voor de 2e keer een verhaaltje voor en deden hierop een verwerking. Het is duidelijk dat de kinderen dit niet gewoon zijn, maar des te leuk om te zien dat ze ook creatieve resultaten kunnen geven ! Het was een verhaal over een jongen die het water in zijn dorp stal van de mensen. De kinderen moesten per groepje een eigen einde bedenken (voor ze het echte einde kenden) en dan elk een passage uit het verhaal weergeven in een afbeelding. 1 iemand deed dan ook het zelf verzonnen einde van het verhaal. Zo had elk groepje op het einde zijn ‘eigen verhaal’. Super leuke resultaten ! Al zijn de kinderen het ook niet gewoon om te verven… Op het einde van de les zagen we dan ook enkele kinderen hun gezicht wat verven. Hoog tijd voor de ‘Break’ dus ! J

1/05
Vandaag feestdag in België, maar ook feestdag hier in Gambia: Workers day. Een dag waarop heel veel mensen niet werken (zoals in België). In de voormiddag hebben wij gewerkt voor school en in de namiddag zijn we naar het Independent Stadium in Bakau geweest om verschillende organisaties het te zien opnemen tegen elkaar. Die organisatie zijn gewoon groepen mensen die in eenzelfde bedrijf / plaats werken. Zo ook deed ‘Kombo Beach hotel’ mee, het hotel waar ik met mijn ouders en kris verbleef. En zoals steeds hier in Gambia, wordt er eerst gemarcheerd alvorens te beginnen aan de activiteiten. Uiteindelijk bleek Kombo Beach Hotel 2e te zijn geworden. Ze deden activiteiten als lopen, touwtrekken, kussengevechten, … Wel eens leuk om te zien !
Daarna zijn we doorgegaan naar het marktje in Bakau waar we nog wat souvenirs gekocht hebben…

2/05
Weer school vandaag ! Lesgeven in de yellow class… Dachten we… Blijkbaar was Teacher Muhammed nog steeds bij zijn familie, dus werd het 2e leerjaar opnieuw vandaag. Natuurlijk hadden we ons voorbereid op de yellow class, dus moesten we even een hele dag gaan improviseren. En dat is best goed gelukt moet ik zeggen ! Wat herhaling van de lessen van maandag en de dag was gevuld. We deden ook nog een verhaaltje met een verwerking dat ik op dat moment verzonnen had. Het was een verhaaltje van een slang die allerlei gekleurde bloemen op at omdat hij hierdoor gekleurde vlekken kreeg op zijn huid. Als verwerking lieten we alle kinderen een stukje van de slang versieren en plakten we deze allemaal samen tot een mega lange kleurrijke slang ! Een prachtig resultaat moet ik zeggen…
’s Avond de handleiding voor computerklas afgewerkt en gaan afdrukken. Ook best iets om fier over te zijn ! Daarna gingen we een welverdiende pizza gaan eten !

3/05
Vandaag wel lesgegeven in de yellow class. De kinderen waren blij dat we ‘terug’ waren.
Voor de middag gaven we ook de 3e computerles aan het 6e leerjaar. Het begint goed te lukken en het maken van de nieuwsbrief komt steeds dichterbij ! We moeten enkel nog een systeem vinden om het nieuws van alle klassen te verzamelen en bij de leerlingen van het 6e te brengen. Het is een hele leuke groep !
Tijdens de middag was Majarra van de yellow class aan het wenen op de speelplaats omdat iemand om haar hoofd geslagen had (elkaar slaan wordt hier dagelijks gedaan…). Ik keek even naar haar hoofd en zag een vreselijk vieze etterwonde die ze blijkbaar al van thuis moest hebben. Alleen de slag hierop deed het nog meer zeer doen. Annette heeft het dan verzorgd, maar het ziet er nog steeds niet schoon uit !
Donderdag… Teachers meeting dus ! Amai, zo’n erge meeting heb ik nog nooit meegemaakt ! Ik denk dat de leerkrachten zo wat 2u hebben gediscussieerd over wanneer ze wel of niet geld bijeen halen voor een collega. Uiteindelijk kwamen ze uit op geboorte en huwelijk van zichzelf. Zeker 10 keer werd er hetzelfde gezegd… Fjoew, was zo blij om thuis te zijn hierna !

4/05
Voor Phonics hebben we vandaag gefocust op handschrift. Annette en wij merkten dat vele kinderen het nut van de lijntjes in hun schrift niet inzien en gewoon alles op dezelfde hoogte schrijven en dat in een golvende beweging J Het was een heel nuttige les, al zullen er nog zo’n lessen moeten volgen eer de kinderen het goed onder de knie hebben ! Activity table begint ook meer en meer een gewoonte te worden bij kinderen. Eens ze de activiteiten kennen, grijpen ze hiernaar terug en kunnen ze het echt zelfstandig spelen. En ik moet zeggen… Er is nog NIKS van materiaal verdwenen ! Alleen de kwaliteit dan maar dat is ergens wel normaal in deze situatie.
Tijdens Mikado (afsluiting van de week) is er steeds een klas die iets voorstelt dat ze die week gedaan / gemaakt hebben. Op de meeting stelden wij voor om het 2e leerjaar hun slang te laten voorstellen en dat deden we. We hoorden veel positieve reacties ! Super leuk !
Nadat we wentelteefjes (of gewonnen brood) gemaakt hadden, trokken we richting zee en zwembad om te relaxen. Eerst lieten we ons nog eens goed gaan in de winkeltjes voor souvenirs (en nee, niet enkel voor mezelf J ). Ik ben samen met Jana heel veel stofjes aan het verzamelen. We kopen vaak samen 2m en knippen deze dan thuis in 2. Zit momenteel aan zo’n 12 stofjes…
Heerlijk om nog eens in ’t zonnetje te liggen (MET zonnecrème aan deze keer!). Het toeristisch seizoen is hier voorbij dus we lagen zo wat alleen aan het zwembad. Ook in de shopjes worden ze nog opdringeriger, want ja veel klanten hebben ze niet meer.

5/05
Tja, de dag begon al goed. We stonden op tijd op (waren toch weeral om 7u30 wakker door de beesten buiten) om naar Banjul te gaan. We kwamen de Kadjendo buiten om een taxi te nemen en wat bleek… Het is Cleaning day ! Geen taxi’s, geen auto’s, iedereen gewoon relaxen… Gelukkig is dit maar tot 13u en konden we daarna vertrekken. Eens aangekomen in Banjul was er nog niet veel open. Jammer dus ! Heb toch enkele souvernirs nog gevonden.
Van daaruit doorgegaan naar Bakau om nog meer souvenirs … Toen we daar de taxi wouden nemen naar huis maakten we wat mee; toen de taxi net vertrokken was, begon hij binnenin nogal te roken. Er moet iets beginnen smeulen zijn, maar ik vertrouwde dat niet ! Nog voor de taxi stopte, wou ik uit de auto stappen, maar dat lukte niet zonder te vallen. Uit een rijdende auto stappen is niet simpel J Jana en ik hebben er nog de hele dag mee moeten lachen ! Maar we kwamen heelhuids thuis !

6/05
Vandaag zijn we zondag en zoals meestal op zondag: kledij wassen, inkopen doen in de supermarkt voor de hele weeken dan gaan zwemmen. Daartussen hebben we ook voor school gewerkt en lessen voorbereid voor de komende week. Een normale zondag dus...
En ohja, het begint hier vreselijk hard te korten... Over 3 weken ben ik NU thuis!


Groetjes,

Evelien