zondag 13 mei 2012

De laatste weken...

Hoi !

7/05:
Vandaag was het nog eens ‘test’ dag in de yellow class. Na 2 weken worden alle vakken ondervraagd met een schriftelijke test. Niet eenvoudig als je weet dat de kinderen amper kunnen lezen en geen werkblaadje hebben ervoor.
We hebben ook aan Suwaibatu en Jojo computerles gegeven. Zij zullen de computerklas opvolgen als wij terug in België zijn.
’s Avonds chickenburgers klaargemaakt met groentjes en puree, jammie ! J

8/05:
De dag begon met computerklas voor het 6e leerjaar. Omdat bij het begin van vorige les, Jana en Aminata zich in de gigantische kast ( lees kooi!) verstopt hadden, hadden de kinderen nu hetzelfde idee. Met als gevolg: ik kwam de klas binnen, deed de kast open en jah … J
Gisteren hadden teacher John en Buya bij Annette gaan klagen dat er echt enkele kinderen van yellow class niet luisteren. Daarom stonden er vandaag enkele ouders van die kinderen voor een waarschuwing. De regel is: als je 3 keer op het school geroepen wordt, wordt het kind van school gestuurd.
Vandaag kregen ook alle kinderen een pilletje tegen de wormen. Het is een veelvoorkomende ziekte dat je door slechte hygiëne in voedsel of toiletten kan krijgen. Ons werd ook een pilletje aangeboden, maar dat hoefde niet.

9/05:
Omdat de man van religie er niet was, moesten Jana en ik iets verzinnen om anderhalf uur les te geven. Uiteindelijk kwamen we op het idee verder te gaan met de Engelse les over ‘In my town’ en dan ook de ‘Yellow street’ te ontwerpen met de klas: eerst somden we allerlei dingen op die we in een dorp hier zien (police station, mosque, church, compound, forest, river, …) en daarna verdeelden we al die plaatsen over de kinderen. Elk kind moest dus een plaats tekenen en daarna schilderen. Deze kleefden we allemaal aan elkaar tot de ‘Yellow street’. Super tof om te doen ! Ook de kinderen vroegen wanneer ze nog eens gingen mogen schilderen, want dat zijn ze hier niet gewoon.
’s Avonds met Aminata chicken Domoda leren maken ! Het allerbeste Gambiaans gerecht ! Ik weet nu hoe het moet, dus de week dat ik terug ben zal er thuis Domoda op de menu staan !

10/05:
’s Morgens computerles gegeven aan Jojo en Suwaibatu en nadien ook computerles met het 6e leerjaar. Was super ! We zijn aan de eerste nieuwsbrief begonnen. De kinderen brainstormden eerst over wat ze over welk onderwerp konden schrijven en nadien gingen ze per 2 aan de slag aan een computer. Momenteel hebben ze het over Mboolookamp, the new Teacher Sulayman, World theatre day en de renovatiewerken op school. Er komen volgende week nog 2 onderwerpen bij, nl de computerklas met de 5 computers van Kind en Gezin en de Phonics training voor de leerkrachten. Volgende week zullen er ook foto’s worden uitgekozen zodat de nieuwsbrief hopelijk eind volgende week klaar is ! Spannend !
Tijdens de Teachers meeting ging het hoofdzakelijk over de yellow class die zo moeilijk stil te houden is. Het zijn dus niet enkel Jana en ik die dat vinden, maar ook de andere leerkrachten. En vooral, het is niet alleen bij ons.

11/05:
Vandaag test Verbal afgenomen bij de kinderen.
Jana en ik zijn volop bezig met het maken van activiteiten voor de activity table voor wiskunde. Ik ben het spel ‘Halli galli’ o.a. aan het maken.
Na school met Aminata Gambiaanse pannenkoeken gemaakt. Heerlijk ! Nog iets om in België te maken ! Daarna naar ’t zwembad gegaan om te relaxen.
’s Avonds naar Senegambia gegaan om iets te eten. Amai het was er druk ! En deze keer geen toeristen. Het toeristisch seizoen is voorbij dus wij zijn zowat de enige blanken die er rondlopen. Alle locals verzamelden in Senegambia voor de wedstrijd wrestling (worstelen) tussen de Senegalees Balajeh en nog ene. Er vertrokken overvolle busjes vanuit Senegambia. Zelfs het dak zat vol !!

12/05:
Laatste dag Phonics training vandaag. De 5e workshop zit erop. Moet zeggen dat het heel interessant was ! De leerkrachten halen er ook heel veel uit en dat is het belangrijkste ! Iedereen heeft nu een activity table in zijn klas en gebruikt nieuwe methodes om de sounds van English aan te leren. Super om te zien hoe iedereen zo wat vernieuwd !
Vandaag stond mijn hart even stil: onderweg naar huis lag er een hond onder een auto te slapen. Ik had die niet gezien en kwam blijkbaar te dicht in zijn territorium. Hij begon al snel te grommen en liet zijn tanden zien. Ik deed een stap achteruit, maar de hond sprong recht en stond vlak voor mij te blaffen en te grommen. Amai, schrik dat ik had !! Gelukkig kwam er een man om de hond weg te doen.
Vandaag al onze inkopen in de supermarkt gedaan.
’s Avonds met Aminata nog een Gambiaans gerecht gemaakt: Churagirteh. Jam jam !! Je kan het vergelijken met rijstpap van bij ons maar dan met gemalen peanuts en zure melk erboven. Jaja, ik weet wat maken thuis !

13/05:
’t Is zondag dus wasdag. Waarschijnlijk was dit de laatste keer… Of misschien volgend weekend enkel de dingen die ik nog nodig heb. Het is nu echt niet lang meer…
Na het wassen wat schoolwerk gedaan, naar Bakau om een ‘bestelling’ (lees NOG MEER SOUVENIRS) en tenslotte gaan zwemmen.


Groetjes,

Evelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten