zondag 6 mei 2012

Week 10

Hello !

30/04
Wat een vermoeiende dag ! We gaven een hele dag les in het 2e leerjaar van Teacher Muhammed. Hij was naar zijn familie aan de andere kant van Gambia. Het was leuk, maar niet simpel ! De kinderen testen je echt uit… We lazen in deze klas ook voor de 2e keer een verhaaltje voor en deden hierop een verwerking. Het is duidelijk dat de kinderen dit niet gewoon zijn, maar des te leuk om te zien dat ze ook creatieve resultaten kunnen geven ! Het was een verhaal over een jongen die het water in zijn dorp stal van de mensen. De kinderen moesten per groepje een eigen einde bedenken (voor ze het echte einde kenden) en dan elk een passage uit het verhaal weergeven in een afbeelding. 1 iemand deed dan ook het zelf verzonnen einde van het verhaal. Zo had elk groepje op het einde zijn ‘eigen verhaal’. Super leuke resultaten ! Al zijn de kinderen het ook niet gewoon om te verven… Op het einde van de les zagen we dan ook enkele kinderen hun gezicht wat verven. Hoog tijd voor de ‘Break’ dus ! J

1/05
Vandaag feestdag in België, maar ook feestdag hier in Gambia: Workers day. Een dag waarop heel veel mensen niet werken (zoals in België). In de voormiddag hebben wij gewerkt voor school en in de namiddag zijn we naar het Independent Stadium in Bakau geweest om verschillende organisaties het te zien opnemen tegen elkaar. Die organisatie zijn gewoon groepen mensen die in eenzelfde bedrijf / plaats werken. Zo ook deed ‘Kombo Beach hotel’ mee, het hotel waar ik met mijn ouders en kris verbleef. En zoals steeds hier in Gambia, wordt er eerst gemarcheerd alvorens te beginnen aan de activiteiten. Uiteindelijk bleek Kombo Beach Hotel 2e te zijn geworden. Ze deden activiteiten als lopen, touwtrekken, kussengevechten, … Wel eens leuk om te zien !
Daarna zijn we doorgegaan naar het marktje in Bakau waar we nog wat souvenirs gekocht hebben…

2/05
Weer school vandaag ! Lesgeven in de yellow class… Dachten we… Blijkbaar was Teacher Muhammed nog steeds bij zijn familie, dus werd het 2e leerjaar opnieuw vandaag. Natuurlijk hadden we ons voorbereid op de yellow class, dus moesten we even een hele dag gaan improviseren. En dat is best goed gelukt moet ik zeggen ! Wat herhaling van de lessen van maandag en de dag was gevuld. We deden ook nog een verhaaltje met een verwerking dat ik op dat moment verzonnen had. Het was een verhaaltje van een slang die allerlei gekleurde bloemen op at omdat hij hierdoor gekleurde vlekken kreeg op zijn huid. Als verwerking lieten we alle kinderen een stukje van de slang versieren en plakten we deze allemaal samen tot een mega lange kleurrijke slang ! Een prachtig resultaat moet ik zeggen…
’s Avond de handleiding voor computerklas afgewerkt en gaan afdrukken. Ook best iets om fier over te zijn ! Daarna gingen we een welverdiende pizza gaan eten !

3/05
Vandaag wel lesgegeven in de yellow class. De kinderen waren blij dat we ‘terug’ waren.
Voor de middag gaven we ook de 3e computerles aan het 6e leerjaar. Het begint goed te lukken en het maken van de nieuwsbrief komt steeds dichterbij ! We moeten enkel nog een systeem vinden om het nieuws van alle klassen te verzamelen en bij de leerlingen van het 6e te brengen. Het is een hele leuke groep !
Tijdens de middag was Majarra van de yellow class aan het wenen op de speelplaats omdat iemand om haar hoofd geslagen had (elkaar slaan wordt hier dagelijks gedaan…). Ik keek even naar haar hoofd en zag een vreselijk vieze etterwonde die ze blijkbaar al van thuis moest hebben. Alleen de slag hierop deed het nog meer zeer doen. Annette heeft het dan verzorgd, maar het ziet er nog steeds niet schoon uit !
Donderdag… Teachers meeting dus ! Amai, zo’n erge meeting heb ik nog nooit meegemaakt ! Ik denk dat de leerkrachten zo wat 2u hebben gediscussieerd over wanneer ze wel of niet geld bijeen halen voor een collega. Uiteindelijk kwamen ze uit op geboorte en huwelijk van zichzelf. Zeker 10 keer werd er hetzelfde gezegd… Fjoew, was zo blij om thuis te zijn hierna !

4/05
Voor Phonics hebben we vandaag gefocust op handschrift. Annette en wij merkten dat vele kinderen het nut van de lijntjes in hun schrift niet inzien en gewoon alles op dezelfde hoogte schrijven en dat in een golvende beweging J Het was een heel nuttige les, al zullen er nog zo’n lessen moeten volgen eer de kinderen het goed onder de knie hebben ! Activity table begint ook meer en meer een gewoonte te worden bij kinderen. Eens ze de activiteiten kennen, grijpen ze hiernaar terug en kunnen ze het echt zelfstandig spelen. En ik moet zeggen… Er is nog NIKS van materiaal verdwenen ! Alleen de kwaliteit dan maar dat is ergens wel normaal in deze situatie.
Tijdens Mikado (afsluiting van de week) is er steeds een klas die iets voorstelt dat ze die week gedaan / gemaakt hebben. Op de meeting stelden wij voor om het 2e leerjaar hun slang te laten voorstellen en dat deden we. We hoorden veel positieve reacties ! Super leuk !
Nadat we wentelteefjes (of gewonnen brood) gemaakt hadden, trokken we richting zee en zwembad om te relaxen. Eerst lieten we ons nog eens goed gaan in de winkeltjes voor souvenirs (en nee, niet enkel voor mezelf J ). Ik ben samen met Jana heel veel stofjes aan het verzamelen. We kopen vaak samen 2m en knippen deze dan thuis in 2. Zit momenteel aan zo’n 12 stofjes…
Heerlijk om nog eens in ’t zonnetje te liggen (MET zonnecrème aan deze keer!). Het toeristisch seizoen is hier voorbij dus we lagen zo wat alleen aan het zwembad. Ook in de shopjes worden ze nog opdringeriger, want ja veel klanten hebben ze niet meer.

5/05
Tja, de dag begon al goed. We stonden op tijd op (waren toch weeral om 7u30 wakker door de beesten buiten) om naar Banjul te gaan. We kwamen de Kadjendo buiten om een taxi te nemen en wat bleek… Het is Cleaning day ! Geen taxi’s, geen auto’s, iedereen gewoon relaxen… Gelukkig is dit maar tot 13u en konden we daarna vertrekken. Eens aangekomen in Banjul was er nog niet veel open. Jammer dus ! Heb toch enkele souvernirs nog gevonden.
Van daaruit doorgegaan naar Bakau om nog meer souvenirs … Toen we daar de taxi wouden nemen naar huis maakten we wat mee; toen de taxi net vertrokken was, begon hij binnenin nogal te roken. Er moet iets beginnen smeulen zijn, maar ik vertrouwde dat niet ! Nog voor de taxi stopte, wou ik uit de auto stappen, maar dat lukte niet zonder te vallen. Uit een rijdende auto stappen is niet simpel J Jana en ik hebben er nog de hele dag mee moeten lachen ! Maar we kwamen heelhuids thuis !

6/05
Vandaag zijn we zondag en zoals meestal op zondag: kledij wassen, inkopen doen in de supermarkt voor de hele weeken dan gaan zwemmen. Daartussen hebben we ook voor school gewerkt en lessen voorbereid voor de komende week. Een normale zondag dus...
En ohja, het begint hier vreselijk hard te korten... Over 3 weken ben ik NU thuis!


Groetjes,

Evelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten