woensdag 28 maart 2012

Bezoek aan Picca

Hallo,

23/03/2012
Vandaag waren er testen op school voor de kinderen. Ook wij moesten testen afnemen van English en Phonics. Niet eenvoudig aangezien de kinderen niet kunnen lezen. Klassikaal overlopen is dus noodzakelijk, maar dat lukt niet als de kinderen niet luisteren. Ik denk dat we zo’n 10 keer dezelfde vraag hebben moeten zeggen. Het is echt niet makkelijk om de controle over de klas te hebben en ze stil te krijgen wanneer het moet. Voor maandag bedenken we een nieuw systeempje hiervoor.
Om 16u was het oudercontact ! Jawel, ook hier kennen ze dat. Ik verschoot er zelf van en ging met positieve verwachtingen naar The Swallow. Afrika zou Afrika niet zijn, mocht het pas een uur later beginnen. Er waren welgeteld 3 ouders op tijd. Om 17u kregen de ouders een gezamenlijke uitleg die 2U (!!) duurde. Stijn had uit België heel wat tandenborstels mee en ook de ouders kregen er één, inclusief de instructie van Bieke over ‘Hoe tanden poetsen’.

24/03/2012
Vanmorgen wat proberen uitslapen, maar dat gunden de geiten, ezels en vogels ons niet… Heb dan maar mijn gigantische was gedaan op het dak in het zonnetje. Op de middag vertrokken we naar Timbooktoo, een leuke boekenwinkel in Bakau. Daar kocht ik een kinderboekje over ‘Fatou’s first day at school’. Het geeft het dagverloop weer van een Gambiaans meisje dat naar school gaat in Serrekunda. Nadien namen we de taxi tot Bakau centrum waar we enkele kraampjes bezochten. Om terug te keren, namen we eens geen taxi maar een Tchouktchouk. Dat is een golfkarachtig ding op 3 wielen. Heel grappig !
’s Avonds zijn we bij de Belgische meisjes van het Picca project gaan eten. Zij logeren in een compound dicht bij Sennegambia. Ze hadden voor heerlijke Domoda gezorgd en baobabjuice als dessertje. Was een leuke avond om verhalen uit te wisselen !

25/03/2012
In de voormiddag gingen we ‘even’ naar de compound van Aminata. ‘Even’ dachten we… Kumba en Ansu namen ons mee en het werd al gauw een wandeling van een halfuur in de hitte en langs vuilnisbelten. Het was raar om hun eigen huisje te zien en de omgeving waar ze wonen. Ik vraag me af hoe ze zich in de Kadjendo moeten voelen, wat voor hen NOG meer luxe is dan voor ons. Onderweg kochten we Baobab om ook eens het Baobabjuice te proberen van de Picca meisjes.
Eens thuisgekomen begonnen we eraan en maakte Stijn voor ons lasagne. Iedereen liep al een hele dag te watertanden voor de lasagne… Maar ja, eens je vergeet in Afrika te zijn, is de elektriciteitspanne er om je hieraan te doen herinneren. We konden de lasagne dus niet opwarmen in de microgolfoven van Kristien en Pat. Met spijt in ons hart lieten we hem in de koelkast staan voor morgen en gingen we iets gaan eten.

26/03/2012
Wat een hectische dag vandaag !! Teacher John is op bijscholing waardoor Jana en ik alleen voor de klas staan. (1e leerjaar). De kinderen profiteerden er direct van en wij maar proberen ze onder controle te houden. Het erge is dat ze stil zijn wanneer ze moeten kopiëren van het bord, maar dat ze hiermee niets leren. Als je dan dingen op een andere, speelsere manier wil aanbrengen, is de controle totaal weg en lopen, roepen en tieren ze erop los.
“Sit down!”
“Be quiet!”
“Listen!”
“Put on your shoes ! “
“Raise your hand”
Tja, die woorden zijn dagelijkse kost… We kwamen ’s morgens meteen toe met ons ‘systeempje’ als poging tot het stil houden van de kinderen. Jana schilderde een rood en een groen dinosaurusje die zouden racen in de klas. Als de groene op het einde van dag wint, verdienen ze een verhaaltje. Wint de rode, dan is er geen verhaal. Het moeilijke is dat de kinderen zo’n systeem niet gewoon zijn en ze het na 10min alweer vergeten zijn. Uiteindelijk is toch de groene vandaag gewonnen door een inhaalrace na de middag !
We brachten ook het takensysteem binnen in de klas. Om de halve week zullen 6 kinderen verantwoordelijk gesteld worden voor een bepaalde taak: de bel ringen, de ramen sluiten, het bord vegen, papier uitdelen, ophalen en potloden uitdelen. Dit werkte vandaag best goed en de kinderen kennen hun taak wel. Vanaf morgenmiddag is het paasvakantie, dus zullen we na de vakantie ermee verdergaan.

27/03/2012
Aangezien het vandaag de laatste dag was voor de paasvakantie, organiseerden we met alle studenten een groot spel met de hele school. We bereidden een Fata Morgana voor waarbij de kinderen 7 sterren konden verdienen door volgende opdrachten uit te voeren:
  • Per 15 een piramide maken
  • Met de hele school een bruggetje maken
  • Met de hele school Loosa dansen (dat is een dans van hier)
  • Touwtrekken tussen ons en de Orange class
  • Sta met de hele school in de vorm van een Zwaluw (‘The Swallow’) en dan trekken we een foto van op het dak van de school
  • Met de hele school ‘Dikke bertha’ spelen
  • Zoek per team een kreet

Ze hebben het met succes allemaal uitgevoerd. We waren wel wat teleurgesteld dat er niemand van de leerkrachten komen kijken is. Het was echt super om de kinderen bezig te zien en door ze in groepen verspreid over alle jaren te verdelen, konden de ouderen voor de jongeren zorgen. En dat doen ze heeeeel goed !!!
In de namiddag zijn we met 9 kinderen van de Orange class (5e-6e lj) naar een optreden in het theatre van de Franco Alliance geweest. En Gambia zou Gambia niet zijn mochten we daar ‘Marcherend’ naartoe moeten… Net wanneer we wouden vertrekken, begon het hier (oh ja, je leest het goed) te REGENEN !! Heel grappig om al die zwartjes te zien lopen om te gaan schuilen ! Even later konden we dan wel vertrekken. Ook enkele kinderen van de Orange class traden op met een leuk toneeltje.

28/03/2012
Vandaag is het Paasvakantie in de regio Banjul. De meisjes van Picca hebben nog geen vakantie en dus gingen we daar eens een bezoekje brengen. Ik was best onder de indruk: een heel gezellig kleuterschooltje, mooi betegeld, leuke sfeer, mooie klassen, … De studenten hebben er dit jaar al veel verwezenlijkt: een klas met hoekenwerk, zandbak, klein tuintje, crealokaal. Ook Jo en Wies van de organisatie Picca uit Halle kwamen er net toe. Leuk hen ook eens ontmoet te hebben !
Nadien nog wat op het marktje van Senegambia rondgelopen en inkopen gedaan voor de pannenkoekenbak van vrijdag. Dan nodigen we alle leerkrachten uit in de Kadjendo om Belgische pannenkoeken te eten !

Voor de studenten van Gent loopt het hier stilaan op z’n einde: Bieke en Greet vertrekken zaterdagavond, Margot, Hanne en Isabel vertrekken 5 april. Vanaf dan zullen we hier nog met z’n tweeën zijn.

Ziezo, tot de volgende !

Evelien

zaterdag 24 maart 2012

De eerste maand zit er al op !

Helloo !

Nieuws van volgende dagen in Gambia:

20/03/2012
Yep, het is van dat, de darmen zijn overactief… Ben toch naar school geweest en English en Phonics gegeven in de yellow class (1e leerjaar).Ook study class gedaan waarbij we alle kinderen eens apart bij ons nemen om hun niveau te bepalen. We lezen dat kleine woordjes of proberen dat althans (velen kunnen nog geen letters plakken tot woorden). De kinderen die we bij ons nemen lijken echt gemotiveerd om te willen lezen, dus ze vinden het helemaal niet erg om even individueel bij mij of Jana te komen. Integendeel ! Dat geeft veel energie want het is enorm vermoeiend als het maar niet wil lukken.
De uitslag is niet meer teruggekomen, gelukkig maar !
We krijgen een nieuwe medebewoner in de Kadjendo. Stijn van Zonnebeke. Hij komt hier kijken hoe en wat hij in juli zal doen met 6 studenten uit Zonnebeke die animatorencursus zullen geven.
Ook Assa is nieuw in de Kadjendo (tijdelijk). Zij is een meisje met het syndroom van Down en kan eindelijk weer naar school. Daar leren ze haar alledaagse vaardigheden aan. Echt een vrolijk meisje !

21/03/2012
Ik voel me nog slechter… Ben enkel voor computerclass geweest en nadien mijn bedje ingekropen. De computerclass is echt super tof om te doen. The Swallow kreeg van Kind & Gezin 5 laptops. Deze worden binnenkort op school gezet. Nu is het eerst nog wachten op een kast zodat het materiaal lang kan meegaan.
We gaven les aan het 6e leerjaar en leerden hen volgende zaken:
  • Opstarten en afsluiten van de computer
  • Inloggen
  • Een nieuwe map maken
  • Een nieuw document aanmaken en opslaan in een map
  • Document opnieuw openen
  • Kennismaking met het toetsenbord
De kinderen zijn heel gemotiveerd en tonen hun enthousiasme ook als hen iets lukt ! Een echte voldoening.

Vandaag heeft de president zomaar even beslist dat ze paasvakantie een week vroeger zal starten (dus van 28/03 tem 16/04). Dat is veeel te lang ! Reden hiervoor is dat ze alle leerkrachten willen testen en degenen die het nodig hebben een cursus laten volgen. Wij zullen volgende week maandag en dinsdag alleen in de klas staan omdat Teacher John (onze mentor) reeds op cursus is. De rest van de week gaan we zien of we klusjes kunnen doen in de school (schilderen, store opkuisen, …). Ook de handleiding van de computerklas brengen we dan verder op punt.

22/03/2012
Opnieuw lesgegeven in de yellow class. Wat een chaos vandaag ! De kinderen luisteren echt heel moeilijk, lopen vaak rond in de klas, roepen en tieren, … Hierop proberen we nog wat te vinden. De klasafspraken brachten we nochtans van bij dag 1 aan.
De andere studenten zijn naar de Noordbank tem zondag, samen met Pat. Alleen Bieke bleef hier omwille van ziek zijn.


Nog maar eens een poging gedaan tot foto's oploaden. Het resultaat, 1 foto van de baby op het naamgevingsfeest... Sorry, beter dat dan niks :-)

maandag 19 maart 2012

NIEUWS !

14/03/2012
Vandaag hebben we de klas van Muhammed overgenomen (2e leerjaar, Green class) omdat hij naar een workshop moest voor 2 dagen. Plots stonden we daar voor een klas van 14 kinderen. Gelukkig is Muhammed een zeer gestructureerde leerkracht en gaf hij ons duidelijke instructies over wat we moesten geven van lessen: English, phonics, Maths, integrated studies. Het viel heel goed mee al moesten we er goed voor zorgen dat we de kinderen duidelijkheid gaven over afspraken, … Ik heb het gevoel dat het klasmanagment hier de moeilijkste opgave is.
Raar maar waar, maar ik ben hier verkouden. Van de koude zal het alleszinds niet zijn ! Het wordt hier nog steeds warmer en warmer en zelfs de Gambianen spreken over ‘It’s hot!’ Wat moeten wij dan niet zeggen met ons wit velleke (dat steeds bruiner wordt wel te verstaan!).
’s Avonds zijn we hier veel te moe om nog veel te doen, dus meestal babbelen we nog wat, spelen we een spelletje of gaan we gewoon vroeg slapen. In het weekend doen we dan wel meer.

15/03/2012
Opnieuw lesgegeven in de Green class. Het was een leuke dag ! De leerlingen waren heel enthousiast over een bingospelletje dat we voorzien hadden met de phonics. Iets wat de kinderen in onze klas al als ‘gewoon’ zien, wordt hier luidruchtig en zeer enthousiast onthaald. Wanneer de kinderen ‘Bingo’ moesten zeggen, leek het wel alsof de voetbal een punt gescoord had. Zo roepen, springen en juichen ! Het is leuk om de kinderen op een speelse manier te laten leren.
Vandaag was het ook weer teachers meeting.
Na school zijn Jana en ik in Afrikaanse kledij meegegaan met de kokkin Maryama en haar dochter naar hun huisje. Eén van haar buren had net een baby gekregen en zoals ze dat hier allemaal doen, werd er een naamgevingsfeest gehouden. Zeer leuk om eens mee te maken ! Van zodra we toekwamen, kregen we al snel de baby in onze armen gedrukt en keken vele Gambiaanse vrouwen ons wat lachend aan. Tja, een blanke in Afrikaanse kledij is misschien wel beetje grappig ! Ik moet zeggen: we hebben 2 mooie outfits laten maken (jammer genoeg duurt het enorm lang om foto’s te uploaden… Ik vroeg me al even af hoe het is om als vrouw in Afrika steeds een baby op de rug mee te dragen, dus vroeg ik dit aan Maryama. En wat had je gedacht: Maryama kwam af met een super schattig kindje en een doek. Ik had wel wat schrik dat het kind er zou uitvallen, maar ik mocht zelfs met het kind op mijn rug dansen. Leuke ervaring !
’s Avonds kregen we (alle 7 studenten) plots een enorme drang naar chocolade. En als je iets echt wil, ga je ervoor: we gingen naar het winkeltje op de hoek dat gelukkig nog open was en kochten er een heerlijke reep Jacky (vergelijkbaar met Chacha). Heerlijk !!

Het eten is hier over het algemeen wel lekker, al komt de rijst zo wat mijn oren uit ! ’s Morgens eten we tapalapa (vergelijkbaar met stokbrood maar veel lekkerder!) met (ohja) choco of confituur. ’s Middags eten we op school met alle leerkrachten uit 2 grote schotels: rijst (wat anders!?) met vis of vlees en een pikante saus. ’s Avonds eten we in de Kadjendo waar ofwel wij (de studenten en kristien) koken ofwel Aminata. Als Aminata kookt, is het ook op z’n Afrikaans, maar wel lekker !

16/03/2012
Aangezien teacher Muhammed terug was van zijn workshop, stonden we opnieuw in de Yellow class. Deze keer ging het al beter dan de eerste keer omdat de kinderen ons wat beginnen te kennen. Hoewel we toch nog vrij streng moeten zijn om hen de afspraken duidelijk te maken. We gaven phonics en Verbal. Verbal is in mijn ogen echt geen nuttig vak: hierbij moeten de kinderen het alfabet leren en de volgorde van de letters. Dit spreekt zowat het aanleren van de Engelse taal tegen omdat dit met de phonics aangeleerd wordt (klanken). Zo spreek je de ‘a’ in car, table en cat anders uit.
Vanaf maandag zullen we ook Sebatu en Jojo (2 medewerkers van de The Swallow) computerles geven zodat ze de computerklas kunnen opvolgen wanneer wij hier weg zijn.
’s Avonds begon het feest in de kleuterschool Nyodema (partnerschool van The Swallow) voor het 25 jarig bestaan ervan. Deze avond was het het officiële gedeelte met vele speeches en ook optredens van de kleutertjes.

17/03/2012
Vanmorgen ging het feest van Nyodema verder: we vertrokken met oud-leerlingen van Nyodema, enkele kleuters van The Swallow én een fanfare om te gaan marcheren tot aan de school. Tof, maar (weeral) te warm! ’s Middags aten we er ook van een Afrikaanse schotel… Amai, dat was een moment waar ik echt niet goed wist wat doen ! Het was een rijstschotel met kip, maar dit lekkers hadden ze dik verpest door het mega pikant te maken ! Echt onhoudbaar!! Ik voelde mij na 2 happen al zweten, knalrood worden en snakken naar water om te blussen. Tja, uit beleefdheid neem je nog wel enkele happen, maar fjoew, het was niet te doen!
’s Avonds was er een optreden op het voetbalveldje in onze buurt. Heel leuke sfeer ! En op de djembémuziek kan echt niemand stil zitten !

18/03/2012
Heerlijk, eindelijk sinds lang even kunnen uitslapen! Daar is zondag de geschikte dag voor, want dan is het hier rustdag. In de voormiddag hebben we onze lessen voor de komende 2 dagen voorbereid en ook voor leuk materiaal gezorgd.
’s Middags vertrokken we met de taxi richting Babo waar Sebatu op ons wachtte. Zij werkt in de Office van The Swallow en had ons uitgenodigd om de zondagnamiddag bij haar door te brengen. Ze woont in een mooie compound die op het eerste zicht heel mooi en groot lijkt, totdat ze haar eigen gedeelte toont. Wel hadden ze met alle mensen die in de compound wonen gezorgd voor betegeling van de vloer: iets wat je hier niet zo vaak ziet !
Sebatu had voor heerlijk eten gezorgd: Domoda ! Het beste Afrikaans eten dat ik hier al gegeten heb ! Nadien maakten we samen super lekkere Gambiaanse pannenkoeken met banaan en kokos. De smaak is te vergelijken met oliebollen in België. Lekker vettig ! J De reden waarom we bij haar op bezoek gingen is omdat ze henna op haar handen had en wij dit ook wel eens wouden proberen. Dus, Sebatu had zelfs ook al voor henna gezorgd ! Een fantastische vrouw !
Vele vrouwen dragen hier een pruik waardoor ze sluik haar lijken te hebben. Ook Sebatu had één op en deze namiddag heeft ze deze uit haar haar gehaald: ze had ze nl al 3 weken op en jah dan begint dit wel wat te ruiken…
’s Avonds met de studenten gezellig iets gaan eten.

19/03/2012
Je verjaardag vieren in Afrika, dat gebeurt niet vaak ! Voor mij was dit vandaag het moment. Het was een super leuke dag en daar hebben de andere studenten mee voor gezorgd ! Dank jullie wel !
’s Nachts om 12u wakker gemaakt worden met toeters, ballonnen en slingers. ’s Morgens ontbijten in een vol-met-vlaggen-gehangen keuken. Kaartjes en kadootje openmaken van familie, heerlijk! EN, koffiekoeken mogen eten als ontbijt ! Ook op The Swallow werd er met de hele school gezongen.
We gaven lessen English en phonics en ook de eerste computerles was een feit vandaag. We gaven echter nog geen computerles aan de kinderen, maar wel aan Jojo en Sebatu, degenen die ons werk zullen opvolgen nadien. Super gevoel om te zien dat ze echt willen bijleren !
Van 14u tot 16u is het hier op maandag, dinsdag en woensdag study class waarbij de zwakkeren bijgewerkt worden en huiswerk kan gemaakt worden. Jammer genoeg staat dit echt nog niet goed op punt waardoor het 2 ‘verloren uren zijn. Jana en ik nemen op dat moment zwakke leerlingen apart om ze individueel te trainen op de letters en het plakken van 2 letters tot woordjes. Dit gaat bij sommigen echt helemaal niet goed. Het plakken tot woordjes is het aller moeilijkste bij het lezen. We hebben al vanalles geprobeerd maar 3 kinderen horen het echt niet. Er kruipt enorm veel energie in, maar de blijdschap die ze tonen als ze dan wel eens 2 letters kunnen plakken, is voldoende om die energie erin te steken.

Sinds gisteren hebben ik last van allergische aanvallen die gepaard gaan met veel uitslag en enorme jeuk. Ik heb geen idee van wat het komt, maar gelukkig heb ik de juiste pilletjes bij mij. Afwachten nu…


dinsdag 13 maart 2012

Marching day, de mangrove en de eerste lesdag

BLOG


10/03/2012
Al vroeg opgestaan en Afrikaanse outfit aangetrokken om naar Marching day te gaan in het stadium in Bakau. Hierbij komen de kleuters van 200 scholen van Gambia samen om te marcheren. Het ging heel op het gemakje waardoor we zo’n 4u (!) in de vlakke hitte en drukte moesten wachten eer we mochten beginnen marcheren. Het was best grappig om al die scholen in hun uniform te zien. Sommigen deden mij soms wel even aan carnaval denken J. Voor Marching day wordt ieder jaar een jongen en een meisje (kleuter) gekozen om die dag de president en de presidentsvrouw te vertegenwoordigen. En dit nemen ze echt letterlijk: met politiebewaking, sirene, dikke auto’s, vlagjes, … werd het paar het stadium binnengereden. Vreselijk wanneer de jonge president dan ook nog eens sigarettenpakjes naar het volk gooide. Ook ik heb mee gemarcheerd! Echt wel grappig, al die kleine zwarte kindjes die hun best doen om in de maat te stappen.
Maandag is het een halve dag school omwille van ‘Common Welt’, dinsdag geen school. Nadien beginnen we aan het echte lesgeven! Meer info hierover volgt nog want er worden nog wat zaken besproken. Maandag vertrekken ook de 5 studenten van Torhout naar huis terug. Het zal hier stil zijn in de Kadjendo, want dan zijn we nog ‘maar’ met 7 studenten.

11/03/2012
Vandaag een heel mooi stukje Gambia gezien: de mangrove in Kembudjeh ! Eens aangekomen in het dorpje moesten we nog even stappen tot het water waar ons 3 smalle, houten bootjes opwachten. Eens al het water uit de bootjes geschept was, konden we vertrekken met elk een bootman die ons tot de overkant brachten van de Gambiarivier waar oesters verwerkt worden. Op de Gambiarivier passeerden we prachtige hutjes en geweldig mooie natuur! Een echte aanrader om te doen!
Op de middag keerden we terug met de bootjes. Toen konden we onze ogen niet geloven: de plaats waar we in de bootjes gestapt waren was verdwenen onder het water ! Het was vloedtij, maar toch moesten we de bootjes verlaten en te voet met het water tot onder de knieën een halfuur stappen. Een unieke ervaring, maar het idee dat we in de heenweg op die plaats massa’s krabben gezien hadden, deed ons extra opletten als we in het water stapten. ’s Middags hebben we bij ‘uncle Lamin’ gegeten, iemand van het schoolbestuur van The Swallow.
Helemaal uitgeput en met enorme dorst kwamen we terug aan in de Kadjendo. Het wordt hier steeds warmer en warmer en soms is het echt onhoudbaar.
Aangezien het de laatste avond was van de 5 studenten van Torhout, gingen we met z’n 14en eten.

12/03/2012
Heel de dag stond in het afscheid van de studenten van Torhout. Zij verbleven hier voor  6 weken en laten hun klassen achter. Jana en ik zullen hen nu vervangen. Afscheid nemen is bij de Gambianen steeds op een zeer feestelijke manier: zingen, dansen, djembé, ook wel tranen, … Er waren toneeltjes en liedjes voorbereid. Ook wij (de achterblijvers: Brussel en Gent) hadden een liedje voorbereid. Grappig om de kinderen ‘olé ola’ te horen meezingen! Aangezien het vandaag Common welth was, was er geen les en mochten de kinderen in hun ‘gewone’ kledij komen. Iedereen was heel kleurrijk gekleed (in traditionele kledij).
Onze taken voor de komende week zien er als volgt uit:
  • Dinsdag 13/03: Lessen English en phonics geven in de Yellow class (1e leerjaar). De lessen phonics volgen wat het stramien als de handleiding ‘veilig leren lezen’ in België. De studenten van Torhout hebben hier een heel werk rond gemaakt en wij zullen dit verder zetten.
  • Woensdag 14/03 tem 16/03: De klas van Muhammed overnemen (Green class: 2e leerjaar). Hij gaat een workshop volgen en dus zullen wij zijn klas volledig overnemen gedurende die drie dagen (English, Phonics, Mathematics en Study class).

De bedoeling is (momenteel, want het kan altijd nog wijzigen) om tot de paasvakantie met 2 in de yellow class te staan en er English en phonics te geven en ook de study class te doen. Phonics is het aanleren van de Engelse klanken en letters. Dit is dankzij de studenten van Torhout al heel ver gevorderd op vlak van didactiek. De study class is bedoeld om zwakke leerlingen hun achterstand zo goed mogelijk bij te werken. Aangezien we reeds gemerkt hebben dat dit niet echt goed werkt, zullen Jana en ik ook tijdens de gewone lessen aan ‘zorg voor zwakke leerlingen’ doen door een tafel te plaatsen in de klas en daar tijdens de verwerkingsmomenten de zwakkere leerlingen samen te zetten met één van ons om tegemoet te komen aan de noden van deze kinderen. We zullen dit vanaf volgende week beginnen aangezien we nu nog de klas van het 2e leerjaar even moeten overnemen.

Na het avondeten is Torhout dan vertrokken. We maakten er nog een mooi afscheid van, maar stil zal het hier wel worden in huis: van 12 studenten naar 7 !!
Torhout, we zullen jullie missen !

13/03/2012
Vandaag gestart in het eerste leerjaar met de lessen English en phonics. Op zich is het goed gegaan, maar het is moeilijk om de klas onder controle te houden. Ze testen nieuwe leerkrachten hier dubbel zo hard uit. We hadden ons meteen voorgenomen om afspraken op te hangen in de vorm van tekeningen en na elke les deze te evalueren. Ook wanneer ze zich er niet aan houden, wordt er direct ingegrepen. We merken dat de leerlingen hun letters wel kennen, maar het plakken tot woorden gaat moeilijk.
Nadien hebben Jana en ik de komende 3 dagen voorbereid. Dan zullen we in het 2e leerjaar staan omdat die leerkracht weg is.

Ik deed nog eens een poging om foto's up te loaden, maar het lukt maar niet ! Sorry !

Groetjes,

Evelien (Hadi:-) )

donderdag 8 maart 2012

Observatieweek

Hellooo!!
Meer nieuwsjes van deze week:

5/03/2012
Onze observatieweek is begonnen ! We gingen eerst kijken in de yellow class bij teacher John waar Marlies en Kimberly (studenten van Torhout) nog een week lesgeven. Nadien kregen we te horen we na de speeltijd de green class van teacher Fatou moesten overnemen omdat de studenten uit die klas een meeting hadden met Fatou en Kristien. Enkele minuten later was het dan zo ver: we stonden de eerste keer voor een klas vol Gambiaanse kindjes ! Jana nam de jongsten bij haar (3e leerjaar) en ik ging met de ouderen (4e leerjaar) naar een ander lokaal. Gelukkig hadden we de avond voordien samengezeten met de studenten uit deze klas en wisten we wat ze in de les zouden doen. Zo konden we elk gemakkelijk ons ding doen. Ik gaf les over de sound ‘ie’ (kun je in het Engels schrijven als ‘ea, ie, ee, y’). In het begin liep het vlot bij het herhalen van de letters. Nadien ging het wat moeilijker omdat de kinderen zelf woorden met ‘ie’ moesten aanbrengen. Daarom veranderde ik tijdens de les de volgorde wat en uiteindelijk lukte het goed. Op het einde van de les deden we nog galgje met woorden met de sound ‘ie’.
Ik moet zeggen, ik was meteen kapot na die les. Het wordt hier elke dag warmer en warmer en de kinderen probeerden me echt uit te testen. Het was dus echt vermoeiend ! Gelukkig ging het met mijn Engels vrij goed!
’s Middags aten we op school een typisch Afrikaanse schotel: rijst (of wat had je gedacht) met vis en een pikante saus met wat groentjes in.
Na de middag zitten de studenten steeds samen om te werken aan het aanpassen van de methode ‘Jolie phonics’. Deze methode houdt het aanbrengen van het Engels is: letters, letters plakken tot woordjes, … De studenten die hier al een maand zijn, hebben al heel wat werk hiervoor verricht. Ze maken per letter een verhaaltje, een afbeelding met allemaal woorden in met die letter, … Deze methode zou vanaf volgend jaar gebruikt worden in The Swallow.

6/03/2012
In de voormiddag gaan kijken in het 2e leerjaar (tot de break).
Vandaag werd in The Swallow ook afscheid genomen van Herman uit België. Hij is een sponsor van de media class en heeft er voorbije week voor gezorgd dat er tegels liggen zodat er minder stof zal zijn. Afscheid nemen in Gambia gebeurt steeds op een heel feestelijke manier met djembe, muziek en dans. Ook wij, Belgische studenten, werden mee in de dansende kring van leerkrachten getrokken… MAAR, volgens de leerkrachten kunnen we niet dansen ! Wat had je gedacht…
Nadien gingen we naar The College in Brikama waar de lerarenopleiding van Gambia zich bevindt. Momenteel geeft er een student van Torhout les over phonics. Zij doet hier haar eindwerk rond en de school was wel geïnteresseerd over de aanpassingen die ze samen met de andere studenten van Torhout doet in Jolie Phonics (= methode die gebruikt wordt in The Swallow om Engels aan te leren). Het is hier best een grote hogeschool, maar eens je in de lokalen kijkt, zitten de studenten er toch erg opeen gepropt. Bovendien zijn de studenten (van de lerarenopleiding) al van zekere leeftijd, wat mij toch ook opviel. Velen staan reeds in de praktijk en halen nu hun diploma. De studenten bleken best erg geïnteresseerd te zijn op enkelen na die een dutje deden tijdens de les of enkele keren binnen en buiten liepen ! Het was leuk om eens te zien waar de basis van het lager onderwijs gelegd wordt (begint bij de opleiding van de leerkrachten).
Aangezien we dan toch in Brikama waren, gingen we eens een kijkje nemen op de kraftmarket. Het is een markt van allemaal kamertjes naast elkaar waar massa’s houten beeldjes te koop staan. Er zijn wel 30 of 40 kamers naast elkaar, elk met zo wat dezelfde beeldjes. Goed kunnen verkopen is hier dus de boodschap ! En hun best doen ze hiervoor allemaal ! Voor de kamertjes zitten de mensen die de beeldjes uit het hout houwen. Heel mooi om te zien ! Ook ik liet me verleiden tot het kopen van een beeldje ! Jana kocht een Afrikaans spelletje dat we ons ook meteen lieten uitleggen.
’s Avonds gezellig gegeten in de Kadjendo. Gezellig… Het was alweer in het donker door elektriciteitspanne, dit gebeurt hier dagelijks of om de 2 dagen. De kaarsjes staan hier dus steeds binnen handbereik.
Gelukkig was de panne rond 20u gedaan… In de kamer van 3 andere studenten werd immers een salamander gespot !! Amai, gegil en geroep overal! genoeg is het beestje overleden na een aanval met de kuisborstel door Ansu, het jongste kindje van Aminata (5 jaar). Hilarisch!

7/03/2012
Het eerste deel zijn we gaan observeren in the orange class, de derde graad. Ik ben hier echt verschoten van het tempo van het zesde leerjaar tijdens wiskunde. Het ging over de cirkel. De leerlingen moesten aan een heel hoog tempo de oppervlakte berekenen van de cirkel met uitkomsten die tot op de komma werden uitgerekend. Ik stond versteld dat de kinderen dit zo goed konden.
De rest van de dag hebben we nog verder nagedacht over het invullen van de computerklas.
We hebben ook de study class (huiswerkklas) begeleid in het eerste leerjaar. Ik kreeg een groepje van 6 leerlingen die de letters allemaal wel kenden, maar die deze niet konden plakken tot 2-letterwoorden. We lazen eerst de letters apart en dan steeds sneller na elkaar totdat ze deze aan elkaar konden plakken. Zo ging het eraan toe:

AS: A  S  A  S  A  S  A  S  A S A S AS
Uiteindelijk vraag je aan de kinderen: “Which word is it ?” En dan krijg je als antwoord bijvoorbeeld “TIP”. “Neen, het is niet tip, opnieuw!”
Zo bleef het doorgaan, maar het plakken van de letters wilde maar niet lukken. Frustrerend, zeker wanneer de kinderen door elkaar begonnen te lopen, te roepen, te lachen, elkaar te kloppen, …
Ach ja, dat is wennen zeker ?

Voor de rest is alles hier wel oké ! Ik ben nog steeds niet ziek geworden en ben dat ook niet van plan!

8/03/2012
Vandaag met 40 kleuters naar het strand geweest op excursie. Man man man ! Wat een avontuur!! Eerst al met z'n allen in een busje waar normaal max 16 volwassenen inzitten. Nadien hadden we 100 ogen nodig om ze allemaal in het oog te houden en te zien dat ze niet in het water gingen ! En natuurlijk wat ze niet mogen doen, willen ze het liefst doen! Als de leerkrachten dan ook nog eens hun ontbijt wouden gaan eten, stonden we er met 2 om alles in goede banen te houden.Om de kleuters van hun lijden te verlossen, namen we elk steeds 2 kleuters aan de hand om in het water te gaan. Vonden ze geweldig!! Wanneer we op punt stonden om naar huis te gaan, merkte één van de kinderen dat zijn vriendje er niet was. Wanneer we in de verte keken, zagen we een jongetje in de outfit van The Swallow. "Hij wou even op zichzelf rondgaan." Eind goed al goed !!

Ziezo, dit was het!
Zaterdag lopen we mee op Marching day van de kleuters. Dan komen er kleuters van 200 scholen samen om samen te marcheren!

Tot snel!

Hadi

zondag 4 maart 2012

St James Island en het gospelkoor

4/03/2012
Vandaag zijn we naar de mis (Katholieke kerk) gegaan in Bakau. Het gospel was echt super om te horen en te zien. Achteraf hebben ze zelfs voor ons speciaal nog gezongen. Ook hier was het weer wat het gevoel dat we 'anders' zijn en dit gaf me dus een dubbel gevoel. We wisten niet zo goed hoe alles daar zou verlopen dus keken we aandachtig naar de mensen voor ons (zo konden we op het gepaste moment zitten, rechtstaan, op de knieën gaan, ...). Nadien hebben we taxi naar de Kadjendo genomen en maakten we heerlijke wentelteefjes !! Mmmmm !
Aangezien het zondag is, is het wat rustdag maar ook kuisdag: de eerste was wordt gedaan in het zonnetje op het dak van de Kadjendo ! Best leuk :-)

3/03/2012
Vandaag zijn Jana, ik en een student van Torhout naar St James Island geweest. Wat een avontuur om daar te geraken. Eerst namen we om 7u45 ’s morgens de taxi tot Westfield. Na veel geduw geraakten we daar op de eerste de beste bushtaxi (klein busje) tot in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Een vriendelijke man van op de bushtaxi wees ons de weg tot de terminal waar de ferry ons over de Gamiarivier zou brengen tot in Barra (het noorden van Gambia). Ik voelde mij op de ferry net in een sardienendoos zitten. Er zaten enorm  veel mensen op, maar ook auto’s, vrachtwagens, … Bovenop het dek deden schoenenpoetsers al snel een poging om onze schoenen te kuisen, maar dit wouden we niet. Andere toeristen lieten het wel doen en daar verschoot ik toch wel wat van. De toeristen gaven mij de indruk te profiteren van hun stand op dat moment. Wanneer er zwarte mannen rechtstonden voor ons 3 (3 Westerse meisjes), kreeg ik een zeer slecht gevoel. Dit is helemaal niet de bedoeling en wij aanvaardden dit dan ook niet. De mannen hielden echter vol en het gevoel dat ze ons gaven dat we ‘hoger’ waren dan hen, raakte mij wel. In mijn ogen is dit een heel slecht beeld dat de Westerlingen geven aan de Gambianen.
Eens uitgestapt in Barra, werden we overweldigd door een hoop taxichauffeurs die ons toch maar wilden vervoeren. We namen er het  busje en na een uur te moeten wachten op het busje (alles ‘relaxed’) konden we richting Albreda vertrekken. Het busje reed voor mij door het echtere Afrika: zo goed als geen toeristen, een uur lang met een kramakkelig busje op een hobbelige en zeer stoffige zandweg, vele kindjes die ‘toebab’ (blanken) riepen van buiten, hutjes, zeer arme woningen met dakplaten en omringd door zelfgemaakte omheiningen uit hout en buiten busjes geen enkele auto te bespeuren in de verte. Ik bewonder deze mensen voor het werk dat ze leveren om toch een mooi huis te hebben met een proper afgewerkte omheining.
Eens aangekomen in Albreda vroegen we naar Steven, dit is een vriend van een leerkracht van The Swallow. Hij werd onze gids en wist ons zeer veel te vertellen over het verleden van St James Island waar er slaven gezet werden in zeer erbarmelijke omstandigheden. We gingen dan ook met een lang, smal, klein en vooral wankelig bootje tot aan het eiland. Het was een hele ervaring om dit te doen !
Voor we het busje terug konden nemen over de hobbelige zandweg, moesten we nog even wachten tot de chauffeurs klaar waren (een uurtje dus). Ondertussen kwamen er 2 kindjes bij mij zitten die oh zo blij waren met het Ikea-potloodje dat ik op zak had. Ook een simpel plastic flesje vonden ze al leuk om mee te spelen. Ik zorg er vanaf nu voor dat ik altijd ballonnen op zak heb !
Eens de chauffeurs klaar waren, konden we opnieuw beginnen aan onze terugrit die toch wel 3u in beslag nam. Moe en volledig onder het stof deed een ijskoude douche wel enorm deugd na zo’n stikhete dag !


Sorry dat er maar 2 foto's opstaan, maar het duurt hier enorm lang om ze te uploaden! Het zijn foto's vanop de ferry van Banjul naar Barra.

vrijdag 2 maart 2012

De eerste week at The Smiling coast of Africa !

29/02/2012
Voor deze week hebben we nog enkele dingen geregeld om te doen.
Deze week zal er zo uitzien:
·     Donderdag: mee met tandproject met Africaada en studenten van Gent hier, in de namiddag de leerkrachten van The Swallow leren zwemmen.
·     Vrijdag: in de voormiddag naar ’t schooltje wat observeren hier en daar en ook eens kijken naar de computerklas. In de namiddag Djembéles volgen met de studenten van Gent. ’s Avonds gaan eten naast Fatima’s shop (heel plaatselijk restaurantje) waar we uitgenodigd zijn. Nadien met de studenten kampvuur op het strand maken.
·    Zaterdag: naar St-James Island
·    Zondag: 's morgens naar de mis

Vandaag zijn we met Maryama naar het marktje geweest.
Om een beeld te geven van de sfeer daar:
Maryama nam ons mee van standje tot standje (kruiden, groenten, kleren, …) en stelde ons aan heel haar familie en kennissen voor (bijna iedereen dus!). Ze liet ons ook hier en daar wat proeven van groenten, maar we vonden die helemaal niet zo lekker. Tja, wat zeg je dan… Mmmmm en lap dan krijg je nog een stuk ! De markt is gewoon een heel smal straatje waar vrouwen kinderen en mannen door elkaar lopen en waar je max met 2 naast elkaar kan lopen (als er niemand uit de andere richting komt tenminste). Onderweg moet je steeds opletten voor kruiwagens die heen en weer worden gereden, voor vrouwen die massa’s op hun hoofd dragen en baby’s die op de rug van die vrouwen zitten. We gingen een zijstraatje in en kwamen aan het meeste vieze gedeelte van de markt: vlees en vis. De beenhouwers staan er in de warmte met bloedend vlees vol vliegen en wat had je gedacht: Ook hier kende Maryama iemand. Jammer genoeg geven alle Gambianen je hier een hand, dus je kan al raden wat er gebeurde… Die man gaf ons een hand terwijl er nog bloed en viezigheid aan zijn hand hing. Amai mijn maag draaide 100 per uur !! Snel met een zakdoekje het er wat afdoen en vooral niet aan de nagels beginnen bijten !! Wat verder kwamen we bij enkele vrouwen die vis verkochten: ook hier weer stank en vliegen op de vissen. De vrouwen wilden op de foto samen met hun grootste vissen dus namen ze deze maar bij hun bloedende ogen vast. En uiteraard, nadien wilden ze graag de foto eens zien. Ik hield het fototoestel vast maar kon niet verhinderen dat ze haar vingerafdruk (met bloed) op het toestel zette. Tja… Niet zo smakelijk !
We kwamen dan nadien met de taxi terug op school om met Maryama te koken en wat bleek… Omdat het voetbal is vandaag (Gambia-Algerije) sluit de school ’s middags en werd er dus niet gekookt.

1/03/2012
Vanmorgen zijn we meegegaan met de kleuterstudenten van Gent. Zij hadden afgesproken met Africaada, een Afrikaanse organisatie die instaat voor de tandhygiëne op school. We gingen met de taxi en bushtaxi (klein busje) naar een enorm grote school dicht bij Brikama. Het is een school waar kleuter, lager en secundair samen zitten. De school is gelegen in een zeer arm en verlaten gebied waar de mensen duidelijk nog niet zoveel toebabs (= blanken) gezien hebben. Van overal kwamen er kindjes en ouders aangelopen. Spijtig genoeg had ik mijn zak ballonnen niet mee… Eens aangekomen in de school installeerden de Afrikaanse student en de tandarts van Africaada zich in een klaslokaal met een gewone stoel als tandartsstoel. In een koffer staken alle instrumenten, inclusief ontsmettingsmiddel en handschoenen. Buiten vormde er zich al snel een lange rij kinderen, wachtend tot de tandarts hen van hun slechte tand zou verlossen. In totaal werden er bij 14 kinderen een tand getrokken: eerst verdoving met een spuit, nadien wat aan het tandvlees peuteren zodat de tand wat losser zou komen om hem er vervolgens met de tang uit te trekken. Arme kinderen, zo’n pijn dat ze hadden ! Hopelijk was die pijn niets vergeleken met de pijn van de rotte tand. Het was een hele ervaring om dit gezien te hebben en met een gemengd gevoel keerden we terug naar de Kadjendo. Onderweg had onze bushtaxi platte band… Ach geen probleem, de volgende taxi snelde al snel ter hulp om ons verder te brengen.
Na het middageten was er afgesproken met de leerkrachten van The Swallow om te gaan zwemmen in het zwembad van de Manjai Lodge met als doel: de leerkrachten leren zwemmen zodat ook de kinderen eventueel zwemles kunnen krijgen. Je kan je al inbeelden: enkele zwarte mannen en vrouwen in een badpak of zwembroek (meegebracht van België via decathlon) die nog nooit gezwommen hadden en die een schitterende, uitbundige lach hebben. Het was een hele uitdaging en enkelen wilden het echt proberen. Het zwemmen ging echter al snel over in spelen en dus werd het een zeer leuke bedoening ! Black and white, all together ! It’s nice to be nice !
Het was heel leuk om eens iets anders met de leerkrachten te doen en zij hebben het ook echt geapprecieerd (niet dat er nu iemand kan zwemmen J ).

Hopelijk hebben jullie in België ook leuke verhalen ? J
Ah en misschien ook belangrijk: ik ben nog niet ziek geweest !! Hopelijk blijft dit duren… al vrees ik hiervoor.

Geniet van het koude België J Haha! Even om te vermelden: hier is het gemiddeld 30 graden! Ik begin er al goed aan te wennen!


02/03/2012
Vandaag naar The Swallow geweest om naar de computerklas te gaan kijken die in de maak is. De kast komt eraan waarin de laptops gezet zullen worden. Jana en ik gaan het organisatorische wat uitwerken en doelen opstellen die we met de oudste kinderen kunnen bereiken.
Meteen daarna hebben we Djembéles gevolgd. Was heel leuk !
Nadien was het veeel te warm om nog iets te doen!! Het is hier nu pas ECHT zomer...

Groetjes !!

Evelien