donderdag 8 maart 2012

Observatieweek

Hellooo!!
Meer nieuwsjes van deze week:

5/03/2012
Onze observatieweek is begonnen ! We gingen eerst kijken in de yellow class bij teacher John waar Marlies en Kimberly (studenten van Torhout) nog een week lesgeven. Nadien kregen we te horen we na de speeltijd de green class van teacher Fatou moesten overnemen omdat de studenten uit die klas een meeting hadden met Fatou en Kristien. Enkele minuten later was het dan zo ver: we stonden de eerste keer voor een klas vol Gambiaanse kindjes ! Jana nam de jongsten bij haar (3e leerjaar) en ik ging met de ouderen (4e leerjaar) naar een ander lokaal. Gelukkig hadden we de avond voordien samengezeten met de studenten uit deze klas en wisten we wat ze in de les zouden doen. Zo konden we elk gemakkelijk ons ding doen. Ik gaf les over de sound ‘ie’ (kun je in het Engels schrijven als ‘ea, ie, ee, y’). In het begin liep het vlot bij het herhalen van de letters. Nadien ging het wat moeilijker omdat de kinderen zelf woorden met ‘ie’ moesten aanbrengen. Daarom veranderde ik tijdens de les de volgorde wat en uiteindelijk lukte het goed. Op het einde van de les deden we nog galgje met woorden met de sound ‘ie’.
Ik moet zeggen, ik was meteen kapot na die les. Het wordt hier elke dag warmer en warmer en de kinderen probeerden me echt uit te testen. Het was dus echt vermoeiend ! Gelukkig ging het met mijn Engels vrij goed!
’s Middags aten we op school een typisch Afrikaanse schotel: rijst (of wat had je gedacht) met vis en een pikante saus met wat groentjes in.
Na de middag zitten de studenten steeds samen om te werken aan het aanpassen van de methode ‘Jolie phonics’. Deze methode houdt het aanbrengen van het Engels is: letters, letters plakken tot woordjes, … De studenten die hier al een maand zijn, hebben al heel wat werk hiervoor verricht. Ze maken per letter een verhaaltje, een afbeelding met allemaal woorden in met die letter, … Deze methode zou vanaf volgend jaar gebruikt worden in The Swallow.

6/03/2012
In de voormiddag gaan kijken in het 2e leerjaar (tot de break).
Vandaag werd in The Swallow ook afscheid genomen van Herman uit België. Hij is een sponsor van de media class en heeft er voorbije week voor gezorgd dat er tegels liggen zodat er minder stof zal zijn. Afscheid nemen in Gambia gebeurt steeds op een heel feestelijke manier met djembe, muziek en dans. Ook wij, Belgische studenten, werden mee in de dansende kring van leerkrachten getrokken… MAAR, volgens de leerkrachten kunnen we niet dansen ! Wat had je gedacht…
Nadien gingen we naar The College in Brikama waar de lerarenopleiding van Gambia zich bevindt. Momenteel geeft er een student van Torhout les over phonics. Zij doet hier haar eindwerk rond en de school was wel geïnteresseerd over de aanpassingen die ze samen met de andere studenten van Torhout doet in Jolie Phonics (= methode die gebruikt wordt in The Swallow om Engels aan te leren). Het is hier best een grote hogeschool, maar eens je in de lokalen kijkt, zitten de studenten er toch erg opeen gepropt. Bovendien zijn de studenten (van de lerarenopleiding) al van zekere leeftijd, wat mij toch ook opviel. Velen staan reeds in de praktijk en halen nu hun diploma. De studenten bleken best erg geïnteresseerd te zijn op enkelen na die een dutje deden tijdens de les of enkele keren binnen en buiten liepen ! Het was leuk om eens te zien waar de basis van het lager onderwijs gelegd wordt (begint bij de opleiding van de leerkrachten).
Aangezien we dan toch in Brikama waren, gingen we eens een kijkje nemen op de kraftmarket. Het is een markt van allemaal kamertjes naast elkaar waar massa’s houten beeldjes te koop staan. Er zijn wel 30 of 40 kamers naast elkaar, elk met zo wat dezelfde beeldjes. Goed kunnen verkopen is hier dus de boodschap ! En hun best doen ze hiervoor allemaal ! Voor de kamertjes zitten de mensen die de beeldjes uit het hout houwen. Heel mooi om te zien ! Ook ik liet me verleiden tot het kopen van een beeldje ! Jana kocht een Afrikaans spelletje dat we ons ook meteen lieten uitleggen.
’s Avonds gezellig gegeten in de Kadjendo. Gezellig… Het was alweer in het donker door elektriciteitspanne, dit gebeurt hier dagelijks of om de 2 dagen. De kaarsjes staan hier dus steeds binnen handbereik.
Gelukkig was de panne rond 20u gedaan… In de kamer van 3 andere studenten werd immers een salamander gespot !! Amai, gegil en geroep overal! genoeg is het beestje overleden na een aanval met de kuisborstel door Ansu, het jongste kindje van Aminata (5 jaar). Hilarisch!

7/03/2012
Het eerste deel zijn we gaan observeren in the orange class, de derde graad. Ik ben hier echt verschoten van het tempo van het zesde leerjaar tijdens wiskunde. Het ging over de cirkel. De leerlingen moesten aan een heel hoog tempo de oppervlakte berekenen van de cirkel met uitkomsten die tot op de komma werden uitgerekend. Ik stond versteld dat de kinderen dit zo goed konden.
De rest van de dag hebben we nog verder nagedacht over het invullen van de computerklas.
We hebben ook de study class (huiswerkklas) begeleid in het eerste leerjaar. Ik kreeg een groepje van 6 leerlingen die de letters allemaal wel kenden, maar die deze niet konden plakken tot 2-letterwoorden. We lazen eerst de letters apart en dan steeds sneller na elkaar totdat ze deze aan elkaar konden plakken. Zo ging het eraan toe:

AS: A  S  A  S  A  S  A  S  A S A S AS
Uiteindelijk vraag je aan de kinderen: “Which word is it ?” En dan krijg je als antwoord bijvoorbeeld “TIP”. “Neen, het is niet tip, opnieuw!”
Zo bleef het doorgaan, maar het plakken van de letters wilde maar niet lukken. Frustrerend, zeker wanneer de kinderen door elkaar begonnen te lopen, te roepen, te lachen, elkaar te kloppen, …
Ach ja, dat is wennen zeker ?

Voor de rest is alles hier wel oké ! Ik ben nog steeds niet ziek geworden en ben dat ook niet van plan!

8/03/2012
Vandaag met 40 kleuters naar het strand geweest op excursie. Man man man ! Wat een avontuur!! Eerst al met z'n allen in een busje waar normaal max 16 volwassenen inzitten. Nadien hadden we 100 ogen nodig om ze allemaal in het oog te houden en te zien dat ze niet in het water gingen ! En natuurlijk wat ze niet mogen doen, willen ze het liefst doen! Als de leerkrachten dan ook nog eens hun ontbijt wouden gaan eten, stonden we er met 2 om alles in goede banen te houden.Om de kleuters van hun lijden te verlossen, namen we elk steeds 2 kleuters aan de hand om in het water te gaan. Vonden ze geweldig!! Wanneer we op punt stonden om naar huis te gaan, merkte één van de kinderen dat zijn vriendje er niet was. Wanneer we in de verte keken, zagen we een jongetje in de outfit van The Swallow. "Hij wou even op zichzelf rondgaan." Eind goed al goed !!

Ziezo, dit was het!
Zaterdag lopen we mee op Marching day van de kleuters. Dan komen er kleuters van 200 scholen samen om samen te marcheren!

Tot snel!

Hadi

2 opmerkingen:

  1. Wauw, evelien! Dat is nogal iets anders dan een observatie hier bij ons, zeg! Chapeau wat je daar allemaal doet, ik zou het eerlijk gezegd niet kunnen. Vandaag konden wij ook even genieten van een paar zonnestraaltjes met als gevolg: onze eerste picknick buiten met mijn kids van de Boomhut.
    Geniet nog van de vele momenten daar en ik kijk al uit naar je volgende verslagje! Je doet dat goed ;-)
    Groetjes,
    Jes*

    BeantwoordenVerwijderen