dinsdag 13 maart 2012

Marching day, de mangrove en de eerste lesdag

BLOG


10/03/2012
Al vroeg opgestaan en Afrikaanse outfit aangetrokken om naar Marching day te gaan in het stadium in Bakau. Hierbij komen de kleuters van 200 scholen van Gambia samen om te marcheren. Het ging heel op het gemakje waardoor we zo’n 4u (!) in de vlakke hitte en drukte moesten wachten eer we mochten beginnen marcheren. Het was best grappig om al die scholen in hun uniform te zien. Sommigen deden mij soms wel even aan carnaval denken J. Voor Marching day wordt ieder jaar een jongen en een meisje (kleuter) gekozen om die dag de president en de presidentsvrouw te vertegenwoordigen. En dit nemen ze echt letterlijk: met politiebewaking, sirene, dikke auto’s, vlagjes, … werd het paar het stadium binnengereden. Vreselijk wanneer de jonge president dan ook nog eens sigarettenpakjes naar het volk gooide. Ook ik heb mee gemarcheerd! Echt wel grappig, al die kleine zwarte kindjes die hun best doen om in de maat te stappen.
Maandag is het een halve dag school omwille van ‘Common Welt’, dinsdag geen school. Nadien beginnen we aan het echte lesgeven! Meer info hierover volgt nog want er worden nog wat zaken besproken. Maandag vertrekken ook de 5 studenten van Torhout naar huis terug. Het zal hier stil zijn in de Kadjendo, want dan zijn we nog ‘maar’ met 7 studenten.

11/03/2012
Vandaag een heel mooi stukje Gambia gezien: de mangrove in Kembudjeh ! Eens aangekomen in het dorpje moesten we nog even stappen tot het water waar ons 3 smalle, houten bootjes opwachten. Eens al het water uit de bootjes geschept was, konden we vertrekken met elk een bootman die ons tot de overkant brachten van de Gambiarivier waar oesters verwerkt worden. Op de Gambiarivier passeerden we prachtige hutjes en geweldig mooie natuur! Een echte aanrader om te doen!
Op de middag keerden we terug met de bootjes. Toen konden we onze ogen niet geloven: de plaats waar we in de bootjes gestapt waren was verdwenen onder het water ! Het was vloedtij, maar toch moesten we de bootjes verlaten en te voet met het water tot onder de knieën een halfuur stappen. Een unieke ervaring, maar het idee dat we in de heenweg op die plaats massa’s krabben gezien hadden, deed ons extra opletten als we in het water stapten. ’s Middags hebben we bij ‘uncle Lamin’ gegeten, iemand van het schoolbestuur van The Swallow.
Helemaal uitgeput en met enorme dorst kwamen we terug aan in de Kadjendo. Het wordt hier steeds warmer en warmer en soms is het echt onhoudbaar.
Aangezien het de laatste avond was van de 5 studenten van Torhout, gingen we met z’n 14en eten.

12/03/2012
Heel de dag stond in het afscheid van de studenten van Torhout. Zij verbleven hier voor  6 weken en laten hun klassen achter. Jana en ik zullen hen nu vervangen. Afscheid nemen is bij de Gambianen steeds op een zeer feestelijke manier: zingen, dansen, djembé, ook wel tranen, … Er waren toneeltjes en liedjes voorbereid. Ook wij (de achterblijvers: Brussel en Gent) hadden een liedje voorbereid. Grappig om de kinderen ‘olé ola’ te horen meezingen! Aangezien het vandaag Common welth was, was er geen les en mochten de kinderen in hun ‘gewone’ kledij komen. Iedereen was heel kleurrijk gekleed (in traditionele kledij).
Onze taken voor de komende week zien er als volgt uit:
  • Dinsdag 13/03: Lessen English en phonics geven in de Yellow class (1e leerjaar). De lessen phonics volgen wat het stramien als de handleiding ‘veilig leren lezen’ in België. De studenten van Torhout hebben hier een heel werk rond gemaakt en wij zullen dit verder zetten.
  • Woensdag 14/03 tem 16/03: De klas van Muhammed overnemen (Green class: 2e leerjaar). Hij gaat een workshop volgen en dus zullen wij zijn klas volledig overnemen gedurende die drie dagen (English, Phonics, Mathematics en Study class).

De bedoeling is (momenteel, want het kan altijd nog wijzigen) om tot de paasvakantie met 2 in de yellow class te staan en er English en phonics te geven en ook de study class te doen. Phonics is het aanleren van de Engelse klanken en letters. Dit is dankzij de studenten van Torhout al heel ver gevorderd op vlak van didactiek. De study class is bedoeld om zwakke leerlingen hun achterstand zo goed mogelijk bij te werken. Aangezien we reeds gemerkt hebben dat dit niet echt goed werkt, zullen Jana en ik ook tijdens de gewone lessen aan ‘zorg voor zwakke leerlingen’ doen door een tafel te plaatsen in de klas en daar tijdens de verwerkingsmomenten de zwakkere leerlingen samen te zetten met één van ons om tegemoet te komen aan de noden van deze kinderen. We zullen dit vanaf volgende week beginnen aangezien we nu nog de klas van het 2e leerjaar even moeten overnemen.

Na het avondeten is Torhout dan vertrokken. We maakten er nog een mooi afscheid van, maar stil zal het hier wel worden in huis: van 12 studenten naar 7 !!
Torhout, we zullen jullie missen !

13/03/2012
Vandaag gestart in het eerste leerjaar met de lessen English en phonics. Op zich is het goed gegaan, maar het is moeilijk om de klas onder controle te houden. Ze testen nieuwe leerkrachten hier dubbel zo hard uit. We hadden ons meteen voorgenomen om afspraken op te hangen in de vorm van tekeningen en na elke les deze te evalueren. Ook wanneer ze zich er niet aan houden, wordt er direct ingegrepen. We merken dat de leerlingen hun letters wel kennen, maar het plakken tot woorden gaat moeilijk.
Nadien hebben Jana en ik de komende 3 dagen voorbereid. Dan zullen we in het 2e leerjaar staan omdat die leerkracht weg is.

Ik deed nog eens een poging om foto's up te loaden, maar het lukt maar niet ! Sorry !

Groetjes,

Evelien (Hadi:-) )

3 opmerkingen:

  1. Heeey!

    Ik probeer al lang een berichtje te posten, maar het wilde niet onmiddellijk lukken.
    Na poging ...-tig eindelijk wel!:-)

    Eerst en vooral moet ik vertellen dat ik op 6 maart meter geworden ben van LORELIEN!
    Ze doet het goed, de meter is fier:p

    Amai amai, als ik al je berichtjes lees... wat een stageperiode beleven jullie ginder!!
    Zo te lezen doet ge 't daar goed, en zoals een juf zou zeggen 'doe zo voort':p
    Geniet er ginder vooral van, wij zullen hier wel van het België-weertje genieten!

    Groetjes en tot snel! X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 19 maart.... GELUKKIGE VERJAARDAG Evelien !!!

    Geniet maar goed, want geef toe... wie onder ons zal kunnen zeggen dat ie de 21e verjaardag in Gambia kon vieren ?

    Dikke kus,
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  3. WE WISH YOU A HAPPY AFRICAN BIRTHDAY EVELIEN/HADI.

    We willen een aantal spullen meegeven met je ouders wanneer ze naar Gambia komen. Kan je ons een paar tips geven (die niet te zwaar wegen en van pas kunnen komen in je klasje). Laat ons iets weten via frank.pascal@hotmail.com zodat we dit tijdig kunnen afgeven aan je ouders.

    Groetjes.
    Frank & Pascal.

    BeantwoordenVerwijderen