maandag 19 maart 2012

NIEUWS !

14/03/2012
Vandaag hebben we de klas van Muhammed overgenomen (2e leerjaar, Green class) omdat hij naar een workshop moest voor 2 dagen. Plots stonden we daar voor een klas van 14 kinderen. Gelukkig is Muhammed een zeer gestructureerde leerkracht en gaf hij ons duidelijke instructies over wat we moesten geven van lessen: English, phonics, Maths, integrated studies. Het viel heel goed mee al moesten we er goed voor zorgen dat we de kinderen duidelijkheid gaven over afspraken, … Ik heb het gevoel dat het klasmanagment hier de moeilijkste opgave is.
Raar maar waar, maar ik ben hier verkouden. Van de koude zal het alleszinds niet zijn ! Het wordt hier nog steeds warmer en warmer en zelfs de Gambianen spreken over ‘It’s hot!’ Wat moeten wij dan niet zeggen met ons wit velleke (dat steeds bruiner wordt wel te verstaan!).
’s Avonds zijn we hier veel te moe om nog veel te doen, dus meestal babbelen we nog wat, spelen we een spelletje of gaan we gewoon vroeg slapen. In het weekend doen we dan wel meer.

15/03/2012
Opnieuw lesgegeven in de Green class. Het was een leuke dag ! De leerlingen waren heel enthousiast over een bingospelletje dat we voorzien hadden met de phonics. Iets wat de kinderen in onze klas al als ‘gewoon’ zien, wordt hier luidruchtig en zeer enthousiast onthaald. Wanneer de kinderen ‘Bingo’ moesten zeggen, leek het wel alsof de voetbal een punt gescoord had. Zo roepen, springen en juichen ! Het is leuk om de kinderen op een speelse manier te laten leren.
Vandaag was het ook weer teachers meeting.
Na school zijn Jana en ik in Afrikaanse kledij meegegaan met de kokkin Maryama en haar dochter naar hun huisje. Eén van haar buren had net een baby gekregen en zoals ze dat hier allemaal doen, werd er een naamgevingsfeest gehouden. Zeer leuk om eens mee te maken ! Van zodra we toekwamen, kregen we al snel de baby in onze armen gedrukt en keken vele Gambiaanse vrouwen ons wat lachend aan. Tja, een blanke in Afrikaanse kledij is misschien wel beetje grappig ! Ik moet zeggen: we hebben 2 mooie outfits laten maken (jammer genoeg duurt het enorm lang om foto’s te uploaden… Ik vroeg me al even af hoe het is om als vrouw in Afrika steeds een baby op de rug mee te dragen, dus vroeg ik dit aan Maryama. En wat had je gedacht: Maryama kwam af met een super schattig kindje en een doek. Ik had wel wat schrik dat het kind er zou uitvallen, maar ik mocht zelfs met het kind op mijn rug dansen. Leuke ervaring !
’s Avonds kregen we (alle 7 studenten) plots een enorme drang naar chocolade. En als je iets echt wil, ga je ervoor: we gingen naar het winkeltje op de hoek dat gelukkig nog open was en kochten er een heerlijke reep Jacky (vergelijkbaar met Chacha). Heerlijk !!

Het eten is hier over het algemeen wel lekker, al komt de rijst zo wat mijn oren uit ! ’s Morgens eten we tapalapa (vergelijkbaar met stokbrood maar veel lekkerder!) met (ohja) choco of confituur. ’s Middags eten we op school met alle leerkrachten uit 2 grote schotels: rijst (wat anders!?) met vis of vlees en een pikante saus. ’s Avonds eten we in de Kadjendo waar ofwel wij (de studenten en kristien) koken ofwel Aminata. Als Aminata kookt, is het ook op z’n Afrikaans, maar wel lekker !

16/03/2012
Aangezien teacher Muhammed terug was van zijn workshop, stonden we opnieuw in de Yellow class. Deze keer ging het al beter dan de eerste keer omdat de kinderen ons wat beginnen te kennen. Hoewel we toch nog vrij streng moeten zijn om hen de afspraken duidelijk te maken. We gaven phonics en Verbal. Verbal is in mijn ogen echt geen nuttig vak: hierbij moeten de kinderen het alfabet leren en de volgorde van de letters. Dit spreekt zowat het aanleren van de Engelse taal tegen omdat dit met de phonics aangeleerd wordt (klanken). Zo spreek je de ‘a’ in car, table en cat anders uit.
Vanaf maandag zullen we ook Sebatu en Jojo (2 medewerkers van de The Swallow) computerles geven zodat ze de computerklas kunnen opvolgen wanneer wij hier weg zijn.
’s Avonds begon het feest in de kleuterschool Nyodema (partnerschool van The Swallow) voor het 25 jarig bestaan ervan. Deze avond was het het officiële gedeelte met vele speeches en ook optredens van de kleutertjes.

17/03/2012
Vanmorgen ging het feest van Nyodema verder: we vertrokken met oud-leerlingen van Nyodema, enkele kleuters van The Swallow én een fanfare om te gaan marcheren tot aan de school. Tof, maar (weeral) te warm! ’s Middags aten we er ook van een Afrikaanse schotel… Amai, dat was een moment waar ik echt niet goed wist wat doen ! Het was een rijstschotel met kip, maar dit lekkers hadden ze dik verpest door het mega pikant te maken ! Echt onhoudbaar!! Ik voelde mij na 2 happen al zweten, knalrood worden en snakken naar water om te blussen. Tja, uit beleefdheid neem je nog wel enkele happen, maar fjoew, het was niet te doen!
’s Avonds was er een optreden op het voetbalveldje in onze buurt. Heel leuke sfeer ! En op de djembémuziek kan echt niemand stil zitten !

18/03/2012
Heerlijk, eindelijk sinds lang even kunnen uitslapen! Daar is zondag de geschikte dag voor, want dan is het hier rustdag. In de voormiddag hebben we onze lessen voor de komende 2 dagen voorbereid en ook voor leuk materiaal gezorgd.
’s Middags vertrokken we met de taxi richting Babo waar Sebatu op ons wachtte. Zij werkt in de Office van The Swallow en had ons uitgenodigd om de zondagnamiddag bij haar door te brengen. Ze woont in een mooie compound die op het eerste zicht heel mooi en groot lijkt, totdat ze haar eigen gedeelte toont. Wel hadden ze met alle mensen die in de compound wonen gezorgd voor betegeling van de vloer: iets wat je hier niet zo vaak ziet !
Sebatu had voor heerlijk eten gezorgd: Domoda ! Het beste Afrikaans eten dat ik hier al gegeten heb ! Nadien maakten we samen super lekkere Gambiaanse pannenkoeken met banaan en kokos. De smaak is te vergelijken met oliebollen in België. Lekker vettig ! J De reden waarom we bij haar op bezoek gingen is omdat ze henna op haar handen had en wij dit ook wel eens wouden proberen. Dus, Sebatu had zelfs ook al voor henna gezorgd ! Een fantastische vrouw !
Vele vrouwen dragen hier een pruik waardoor ze sluik haar lijken te hebben. Ook Sebatu had één op en deze namiddag heeft ze deze uit haar haar gehaald: ze had ze nl al 3 weken op en jah dan begint dit wel wat te ruiken…
’s Avonds met de studenten gezellig iets gaan eten.

19/03/2012
Je verjaardag vieren in Afrika, dat gebeurt niet vaak ! Voor mij was dit vandaag het moment. Het was een super leuke dag en daar hebben de andere studenten mee voor gezorgd ! Dank jullie wel !
’s Nachts om 12u wakker gemaakt worden met toeters, ballonnen en slingers. ’s Morgens ontbijten in een vol-met-vlaggen-gehangen keuken. Kaartjes en kadootje openmaken van familie, heerlijk! EN, koffiekoeken mogen eten als ontbijt ! Ook op The Swallow werd er met de hele school gezongen.
We gaven lessen English en phonics en ook de eerste computerles was een feit vandaag. We gaven echter nog geen computerles aan de kinderen, maar wel aan Jojo en Sebatu, degenen die ons werk zullen opvolgen nadien. Super gevoel om te zien dat ze echt willen bijleren !
Van 14u tot 16u is het hier op maandag, dinsdag en woensdag study class waarbij de zwakkeren bijgewerkt worden en huiswerk kan gemaakt worden. Jammer genoeg staat dit echt nog niet goed op punt waardoor het 2 ‘verloren uren zijn. Jana en ik nemen op dat moment zwakke leerlingen apart om ze individueel te trainen op de letters en het plakken van 2 letters tot woordjes. Dit gaat bij sommigen echt helemaal niet goed. Het plakken tot woordjes is het aller moeilijkste bij het lezen. We hebben al vanalles geprobeerd maar 3 kinderen horen het echt niet. Er kruipt enorm veel energie in, maar de blijdschap die ze tonen als ze dan wel eens 2 letters kunnen plakken, is voldoende om die energie erin te steken.

Sinds gisteren hebben ik last van allergische aanvallen die gepaard gaan met veel uitslag en enorme jeuk. Ik heb geen idee van wat het komt, maar gelukkig heb ik de juiste pilletjes bij mij. Afwachten nu…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten