vrijdag 2 maart 2012

De eerste week at The Smiling coast of Africa !

29/02/2012
Voor deze week hebben we nog enkele dingen geregeld om te doen.
Deze week zal er zo uitzien:
·     Donderdag: mee met tandproject met Africaada en studenten van Gent hier, in de namiddag de leerkrachten van The Swallow leren zwemmen.
·     Vrijdag: in de voormiddag naar ’t schooltje wat observeren hier en daar en ook eens kijken naar de computerklas. In de namiddag Djembéles volgen met de studenten van Gent. ’s Avonds gaan eten naast Fatima’s shop (heel plaatselijk restaurantje) waar we uitgenodigd zijn. Nadien met de studenten kampvuur op het strand maken.
·    Zaterdag: naar St-James Island
·    Zondag: 's morgens naar de mis

Vandaag zijn we met Maryama naar het marktje geweest.
Om een beeld te geven van de sfeer daar:
Maryama nam ons mee van standje tot standje (kruiden, groenten, kleren, …) en stelde ons aan heel haar familie en kennissen voor (bijna iedereen dus!). Ze liet ons ook hier en daar wat proeven van groenten, maar we vonden die helemaal niet zo lekker. Tja, wat zeg je dan… Mmmmm en lap dan krijg je nog een stuk ! De markt is gewoon een heel smal straatje waar vrouwen kinderen en mannen door elkaar lopen en waar je max met 2 naast elkaar kan lopen (als er niemand uit de andere richting komt tenminste). Onderweg moet je steeds opletten voor kruiwagens die heen en weer worden gereden, voor vrouwen die massa’s op hun hoofd dragen en baby’s die op de rug van die vrouwen zitten. We gingen een zijstraatje in en kwamen aan het meeste vieze gedeelte van de markt: vlees en vis. De beenhouwers staan er in de warmte met bloedend vlees vol vliegen en wat had je gedacht: Ook hier kende Maryama iemand. Jammer genoeg geven alle Gambianen je hier een hand, dus je kan al raden wat er gebeurde… Die man gaf ons een hand terwijl er nog bloed en viezigheid aan zijn hand hing. Amai mijn maag draaide 100 per uur !! Snel met een zakdoekje het er wat afdoen en vooral niet aan de nagels beginnen bijten !! Wat verder kwamen we bij enkele vrouwen die vis verkochten: ook hier weer stank en vliegen op de vissen. De vrouwen wilden op de foto samen met hun grootste vissen dus namen ze deze maar bij hun bloedende ogen vast. En uiteraard, nadien wilden ze graag de foto eens zien. Ik hield het fototoestel vast maar kon niet verhinderen dat ze haar vingerafdruk (met bloed) op het toestel zette. Tja… Niet zo smakelijk !
We kwamen dan nadien met de taxi terug op school om met Maryama te koken en wat bleek… Omdat het voetbal is vandaag (Gambia-Algerije) sluit de school ’s middags en werd er dus niet gekookt.

1/03/2012
Vanmorgen zijn we meegegaan met de kleuterstudenten van Gent. Zij hadden afgesproken met Africaada, een Afrikaanse organisatie die instaat voor de tandhygiëne op school. We gingen met de taxi en bushtaxi (klein busje) naar een enorm grote school dicht bij Brikama. Het is een school waar kleuter, lager en secundair samen zitten. De school is gelegen in een zeer arm en verlaten gebied waar de mensen duidelijk nog niet zoveel toebabs (= blanken) gezien hebben. Van overal kwamen er kindjes en ouders aangelopen. Spijtig genoeg had ik mijn zak ballonnen niet mee… Eens aangekomen in de school installeerden de Afrikaanse student en de tandarts van Africaada zich in een klaslokaal met een gewone stoel als tandartsstoel. In een koffer staken alle instrumenten, inclusief ontsmettingsmiddel en handschoenen. Buiten vormde er zich al snel een lange rij kinderen, wachtend tot de tandarts hen van hun slechte tand zou verlossen. In totaal werden er bij 14 kinderen een tand getrokken: eerst verdoving met een spuit, nadien wat aan het tandvlees peuteren zodat de tand wat losser zou komen om hem er vervolgens met de tang uit te trekken. Arme kinderen, zo’n pijn dat ze hadden ! Hopelijk was die pijn niets vergeleken met de pijn van de rotte tand. Het was een hele ervaring om dit gezien te hebben en met een gemengd gevoel keerden we terug naar de Kadjendo. Onderweg had onze bushtaxi platte band… Ach geen probleem, de volgende taxi snelde al snel ter hulp om ons verder te brengen.
Na het middageten was er afgesproken met de leerkrachten van The Swallow om te gaan zwemmen in het zwembad van de Manjai Lodge met als doel: de leerkrachten leren zwemmen zodat ook de kinderen eventueel zwemles kunnen krijgen. Je kan je al inbeelden: enkele zwarte mannen en vrouwen in een badpak of zwembroek (meegebracht van België via decathlon) die nog nooit gezwommen hadden en die een schitterende, uitbundige lach hebben. Het was een hele uitdaging en enkelen wilden het echt proberen. Het zwemmen ging echter al snel over in spelen en dus werd het een zeer leuke bedoening ! Black and white, all together ! It’s nice to be nice !
Het was heel leuk om eens iets anders met de leerkrachten te doen en zij hebben het ook echt geapprecieerd (niet dat er nu iemand kan zwemmen J ).

Hopelijk hebben jullie in België ook leuke verhalen ? J
Ah en misschien ook belangrijk: ik ben nog niet ziek geweest !! Hopelijk blijft dit duren… al vrees ik hiervoor.

Geniet van het koude België J Haha! Even om te vermelden: hier is het gemiddeld 30 graden! Ik begin er al goed aan te wennen!


02/03/2012
Vandaag naar The Swallow geweest om naar de computerklas te gaan kijken die in de maak is. De kast komt eraan waarin de laptops gezet zullen worden. Jana en ik gaan het organisatorische wat uitwerken en doelen opstellen die we met de oudste kinderen kunnen bereiken.
Meteen daarna hebben we Djembéles gevolgd. Was heel leuk !
Nadien was het veeel te warm om nog iets te doen!! Het is hier nu pas ECHT zomer...

Groetjes !!

Evelien




1 opmerking:

  1. Ale ik ben al jaloers :D
    Zalig precies wel
    En nee hier toch niet zo een spannende verhalen als bij u :p
    Alleen, zoals ge al eens had gezegd, gedifferentieerde stage = een flop!
    Geniet er nog van...

    BeantwoordenVerwijderen